De jaaropeningen van de Gomarus Scholengemeenschap stonden maandagavond in het teken van het 50-jarig jubileum van de school. Thema: Het Goud van Gomarus. „Op de Gomarus mag je graven naar een schat.”
„Misschien heb je thuis een metaaldetector”, begon ds. E. Bakker. „Gekocht van je laatste spaarcenten, maar als je ermee op een schat stuit, ben je die investering snel vergeten.” Aan de hand van Jezus’ gelijkenis van de schat in de akker schetste de predikant van de gereformeerde gemeente van Veen het schoolleven. „Zoals op elke reformatorische school gaat hier het Woord open: de akker, waarin je mag graven naar de schat.”
„Een aardse schat kun je verliezen, maar deze Schat is onverliesbaar” - Ds. E. Bakker
Bij dat schatgraven ontdek je dingen: „Dat de grote Schepper ons ooit een hart van goud gaf, maar dat mijn en jouw hart van steen geworden zijn. Niet eens een mooie witte steen, maar een vuile zwarte.” Eén druppeltje van Gods liefde geeft hierbij, naast het schuldbesef, smart. „Dan ga je in die akker op zoek naar een oplossing tussen God en je ziel. Dan vind je weleens schatjes: woorden van bijzondere waarde en troost. Maar ze zijn niet de oplossing. Die ontdek je net als schatten met een metaaldetector: als verrassing. Zo leer je de Heere kennen. Als jij niet meer weet hoe het goed moet komen, laat Hij Zich vinden. Een aardse schat kun je verliezen, maar deze Schat is onverliesbaar.”
Zout
Met de aanwezigen ging schoolbestuurder Chr. J. Flikweert ook schatgraven. „Op zoek naar het goud van Gomarus.” Flikweert benoemde drie goudaders: schooljaarboeken, ervaringen van docenten en herinneringen aan leerlingen. „Maar niet alles is goud wat er blinkt, zo eerlijk moeten we zijn.” Zo hangen er aan de muur van zijn directiekamer foto’s van overleden leerlingen. Verder liet landelijke aandacht voor het lhbti-beleid van de school in 2021 veel stof opwaaien. „Maar eindelijk blinkt er weer goud: de sociale veiligheid op onze school groeit. De Bijbelse normen zijn belangrijk, maar daar horen aandacht en liefde voor leerlingen in een gebroken wereld bij.”
Zeker de laatste jaren richt de school zich veel meer naar buiten. „Ook dat is goud: de Heere Jezus draagt ons op om het zout der aarde te zijn.”
Of de Gomarus een gouden toekomst tegemoetgaat, betwijfelde Flikweert. „Maar bij de genoemde goudaders is Gods Woord de hoofdader. God houdt alles in Zijn hand, en overlaadt ons met goud dat nooit vergaat.”
De Gomarus start dit schooljaar met 1800 leerlingen (van wie 540 in Zaltbommel), 14 minder dan vorig jaar.