BinnenlandJaaropening Van Lodenstein College
„God heeft niet specifiek gezegd dat de deur van deze school altijd zal openblijven”

Een geopende deur. Met dat thema opende het Van Lodenstein College maandagavond zijn jubileumjaar. Vijftig jaar geleden spraken de oprichters van de school tijdens de eerste jaaropening over hetzelfde onderwerp.

Het gebouw van het Van Lodenstein College in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt
Het gebouw van het Van Lodenstein College in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt

„Zie, Ik heb een geopende deur voor u gegeven, en niemand kan die sluiten.” Die woorden uit Openbaring 3:8 las de toenmalige voorzitter van de school ds. J. van Haaren voor bij de eerste jaaropening. „Hij zag het als een wonder van God dat de school er kwam”, zei de huidige algemeen directeur H.J. van der Poel maandagavond bij de jaaropening van het Van Lodenstein College in de gereformeerde gemeente te Veenendaal. „Nu zijn we vijftig jaar verder, en past dankbaarheid. Want het is zeker niet vanzelfsprekend dat de school al zo lang bestaat.”

Van der Poel noemde het een groot voorrecht dat de schooldeuren ook dit jaar weer opengaan, al weet niemand hoelang dit nog zo zal zijn. „Op grond van de Bijbel kun je zeggen dat zolang de zon en de maan schijnen het werk van de Heere doorgaat. Maar God heeft niet specifiek gezegd dat de deur van de school altijd zal openblijven.”

„Ik wil iedereen vragen om te bidden of Christus de deur wil openlaten” - H.J. van der Poel, algemeen directeur Van Lodenstein College

De algemeen directeur gaf alle leerlingen, medewerkers en ouders daarom huiswerk mee. „Ik wil iedereen vragen om te bidden of Christus de deur wil openlaten. Tegelijk houdt jubileren voor ons ook een roeping in. We moeten ons inzetten om het onderwijs samen vast te houden.”

Schaapskooi

Ook ds. J.B. Huisman, predikant van de gereformeerde gemeente te Ede, sprak over het thema van de geopende deur. „Jullie mogen vanaf morgen weer naar binnen om onderwijs te ontvangen, zodat er straks opnieuw deuren opengaan naar een andere studie, of naar je toekomstige werk.”

Hij wees daarbij op het grotere belang van de deur die we allemaal moeten doorgaan of ingaan op reis naar de eeuwigheid. „Die deur is Jezus Christus, die in Johannes 10 zegt: „Ik ben de Deur; indien iemand door Mij ingaat, die zal behouden worden.” In het oude Israël lag een schaapherder ’s nachts voor de ingang van de schaapskooi, zodat er geen schaap naar binnen of buiten kon. Jezus gebruikt het beeld om ons iets belangrijks duidelijk te maken: de schaapskooi is het Koninkrijk van Gods genade.”

Van nature staan we buiten de deur, aldus de predikant. „We krijgen hem niet meer uit onszelf open. Dat is de eerlijke boodschap, maar er is daarbij ook een heerlijke boodschap. Er staat niet: Ik was de Deur of Ik zal de Deur zijn, maar de Heere heeft ons een geopende deur gegeven. Haast je en spoed je daarom om je levenswil, want je weet niet hoelang je nog leeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer