Kerk & religieTheologische Universiteit Apeldoorn
Dankbaarheid bij jaaropening TUA na recordaantal studenten 

Blije gezichten en dankbare woorden waren maandagmiddag te zien en te horen tijdens de opening van het academisch jaar 2024-2025 van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

Jan van Reenen
3 September 2024 09:01
Opening van het academisch jaar van de Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld André Dorst
Opening van het academisch jaar van de Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld André Dorst

De TUA, de predikantsopleiding van de Christelijke Gereformeerde Kerken, begint, zoals eerder bekend werd, het nieuwe academisch jaar met vijftig nieuwe studenten, ongeveer drie keer zo veel als andere jaren. Van hen zijn er maar negen christelijk gereformeerd. „Het aantal is ongekend”, zei prof. dr. M.J. Kater in zijn rede. „Wie had daar op gerekend? De Heere doet iets wat verrassend is.”

Hij deelde mee dat de TUA in totaal ruim 300 studenten telt, ongeveer 50 meer dan vorig jaar. Een aandachtspunt blijft volgens hem het aantal aanmeldingen voor de mastersopleidingen.

Rector prof. dr. M.J. Kater. beeld André Dorst

Ook A.J. Dorst toonde zich dankbaar. De voorzitter van het college van bestuur van de TUA zei desgevraagd dat er jaren om was gebeden in de kerken. Hij noemde het aantal nieuwe studenten „spectaculair” en zei dat de TUA aandacht van landelijke media heeft gekregen. „Door gesprekken met studenten is me duidelijk geworden dat er bij jongeren een sterke behoefte aan zingeving is. Dat is een bredere ontwikkeling.”

„Door gesprekken met studenten is me duidelijk geworden dat er bij jongeren een sterke behoefte aan zingeving is” - A.J. Dorst, bestuursvoorzitter TUA

Ds. A.D. Fokkema, voorzitter van het curatorium, zei in zijn meditatie dat er iets belangrijker is dan de studie. „Stort je maar in het gedrang van de studie, maar er gebeurt pas echt wat als je Christus in geloof aanraakt en je ziel aan Hem toevertrouwt.”

Taalverlegenheid

De openingsrede werd uitgesproken door dr. Wim H. Dekker van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Daarin ging hij in op het fenomeen publieke theologie. Dekker legde uit dat dit iets anders is dan missionaire of apologetische theologie. „Missionaire theologie is getuigende theologie vanuit een zeker weten. Apologetische theologie is een confronterende theologie waarin verondersteld wordt dat het gesloten wereldbeeld van onze cultuur om tegenspraak vraagt.”

Van deze vormen van theologie zegt hij dat „die meestal betekenen dat de kloof tussen kerk en wereld blijft en dat er schouderophalend wordt doorgelopen. Het gaat misschien ook te veel voorbij aan de conditie waarin de kerk, de theologie en het geloof zich nu bevinden. De taalverlegenheid om ons leven op God te betrekken, raakt ook de kerk en de theologie. De grote woorden van het geloof en de traditie lijken voor ons gevoel steeds meer in zichzelf besloten te raken, alsof de brug naar het leven opgetrokken is.”

Dr. Wim Dekker. beeld André Dorst

Dr. Dekker zei dat publieke theologie aansluit bij de verlegenheid van onze cultuur om God ter sprake te brengen en bij het verlangen om over meer te kunnen spreken dan over geluk alleen. „Het is een samen oplopen met onze cultuur en kijken wat er gebeurt als je geen ”God” zegt. Het is tegelijkertijd met die cultuur verkennen wat er gebeurt als je wél ”God” zegt. Het is de stem van de theologie laten horen in publieke vraagstukken, een stem die wellicht ook wijsheid te bieden heeft, omdat die vergezichten opent en soms ook tegenspraak biedt.”

Hij stelde dat „wij, moderne mensen, vervreemd zijn geraakt van onszelf”. Daarna verwees hij naar de Duitse socioloog Hartmut Rosa. Die laat zien dat het grip willen hebben op het leven de mens geen goed doet en tot vervreemding leidt. Dekker: „Rosa wil dat wij ons op een nieuwe of andere manier gaan verhouden tot de werkelijkheid, waarbij we de vervreemding doorbreken. Hij bepleit een „verbonden houding met de wereld”. Tegenover een leven vanuit beheersing, stelt hij een leven met ontvankelijkheid voor een verbonden verhouding.”

Samenwerking

Na de jaaropening was Dekker aanwezig bij een ander plechtig moment: de officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de CHE en de TUA. Namens de CHE ondertekende bestuursvoorzitter Jan Hol het document, Dorst deed dat namens de TUA.

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de CHE en de TUA. beeld André Dorst

Dekker, lector informele netwerken en laatmoderniteit, zal zich vanaf september een jaar aan de TUA verbinden en een dag in de week in Apeldoorn werken. Hij zal daar nauw samenwerken met TUA-docent dr. C.C. den Hertog, die verantwoordelijk is voor het onderwijs- en onderzoeksprogramma publieke theologie. De samenwerking is gericht op de vraag hoe reflectie vanuit de christelijke traditie kan helpen bij het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer