Netanyahu eist behoud controle Israël over Philadelphicorridor
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijft aandringen op het handhaven van de Israëlische aanwezigheid langs de Philadelphicorridor –de grens tussen de Gazastrook en Egypte– voor een wapenstilstandsovereenkomst. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden doet Netanyahu echter niet genoeg om de deal rond te krijgen.
Netanyahu’s eis om in de corridor te blijven, is een belangrijk struikelblok in de onderhandelingen over een wapenstilstand met Hamas. De Palestijnse terreurbeweging eist volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza als onderdeel van een staakt-het-vuren.
Netanyahu zei dat als Israël akkoord gaat met terugtrekking, de internationale gemeenschap het land nooit zal toestaan terug te keren. „Het bepaalt onze hele toekomst”, zei hij op een persconferentie.
„Controle over de corridor garandeert dat de gijzelaars niet uit Gaza worden gesmokkeld” - Benjamin Netanyahu, Israëlische premier
Het bereiken van de doelstellingen van de oorlog gaat via de Philadelphicorridor, aldus Netanyahu. „Controle over de corridor garandeert dat de gijzelaars niet uit Gaza worden gesmokkeld.”
Dichtbij
Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is een deal voor het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars „erg dichtbij”, maar Netanyahu zou niet genoeg doen om de deal rond te krijgen. Dat zei Biden maandag voorafgaand aan gesprekken met een Amerikaans onderhandelingsteam, dat namens de Verenigde Staten deelneemt aan onderhandelingen over het vrijlaten van de resterende gijzelaars in Gaza.
Prominente Israëlische bronnen noemden Bidens woorden „opmerkelijk”. Zij vinden dat juist Hamasleider Yahya Sinwar onder druk moet worden gezet om een deal te accepteren.
Wapenexport
Het Verenigd Koninkrijk beperkt de verkoop van wapens aan Israël, heeft minister van Buitenlandse Zaken David Lammy maandag in het parlement bekendgemaakt. De regering schort daartoe 30 van de ongeveer 350 vergunningen voor wapenexport op. Er bestaat een „groot risico” dat de wapens worden gebruikt om „een ernstige schending van de internationale mensenrechten mogelijk te maken”, aldus Lammy, Volgens mediaberichten gaat het om vergunningen die onder meer onderdelen van straaljagers en drones betreffen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei in een verklaring dat Israël „teleurgesteld was door een reeks beslissingen” die de Britse regering heeft genomen. De recente beslissing over wapenexport geeft volgens Katz „een zeer problematische boodschap aan Hamas en zijn beschermheren in Iran”.
Het VK verkoopt geen wapens rechtstreeks aan Israël, maar verleent exportvergunningen aan defensiebedrijven. De sociaaldemocratische regering van premier Keir Starmer staat al geruime tijd onder druk om de vergunningen in te trekken. Er bestaat traditioneel een sterke solidariteit met de Palestijnen in een deel van de Labourpartij van Starmer.