BuitenlandWinst AfD
AfD wint in Duitse deelstaat Thüringen, tweede in Saksen

De rechts-radicale partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft de verkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen gewonnen. De partij haalde 32,8 procent van de stemmen, aldus een voorlopige bekendmaking van de kiesautoriteiten. De christendemocratische CDU haalde 23,6 procent en de nieuwe links-populistische partij BSW van Sahra Wagenknecht 15,8 procent. Deze nieuwe linkse partij scoorde beter dan die Linke, die 13,1 procent behaalde. De sociaaldemocratische SPD kwam niet verder dan 6,1 procent en de Grünen bleven steken op 3,2 procent.

ANP
AfD-prominent Björn Höcke. beeld AFP, Joerg Carstensen
AfD-prominent Björn Höcke. beeld AFP, Joerg Carstensen

De Duitse veiligheidsdiensten hebben de regionale takken van de AfD in Thüringen en Saksen, waar de AfD tweede werd en de CDU nipt won, aangemerkt als rechts-extremistische organisaties. In januari gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de AfD en extreemrechts, nadat berichten naar buiten waren gekomen over een bijeenkomst waar gesproken werd over de massale deportatie van migranten.

Het wordt waarschijnlijk in zowel Thüringen als Saksen lastig om een regering te vormen, omdat veel partijen de AfD uitsluiten. Over drie weken zijn de verkiezingen in de deelstaat Brandenburg. Ook daar maakt de AfD kans om de grootste te worden.

In Thüringen hebben de christendemocraten gezegd dat ze een mandaat hebben om de volgende regering te vormen, ondanks een tweede plaats bij de regionale verkiezingen. „Als CDU zien we dit als een kans voor politieke verandering onder leiding van de CDU”, zei regionaal partijleider Mario Voigt op een verkiezingsbijeenkomst in Erfurt.

Bondskanselier Olaf Scholz noemde de uitslag en die van Saksen „bitter”. Hij riep de gevestigde partijen op om regeringen te vormen zonder „rechts-extremisten”. „Ons land kan en mag hier niet aan gewend raken. De AfD brengt Duitsland schade toe. De partij verzwakt de economie, verdeelt de samenleving en verwoest onze reputatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer