Kerk & religieHersteld Hervormde Kerk
Zendingsdag HHK: Droogte Malawi bedreiging voor christendom

Het aantal moslims in Malawi groeit veel sneller dan het aantal christenen, aldus ds. F.T. Falamenga. „Moslims hebben veel manieren om mensen voor zich te winnen.”

Jan van Reenen
Zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk, zaterdag in Lunteren. beeld Niek Stam
Zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk, zaterdag in Lunteren. beeld Niek Stam

De predikant en secretaris-generaal van de synode van de Reformed Presbyterian Church of Malawi (RPC) sprak zaterdag op de landelijke zendingsdag van Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK). De bijeenkomst in Lunteren trok ruim 700 bezoekers, ongeveer evenveel als vorig jaar. Het thema was ”Totdat Hij komt”.

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) verricht zendingswerk in Malawi en Suriname. Vanuit Malawi waren ds. Falamenga en ds. C. Loki aanwezig. Marijke van der Plaat was uit Suriname gekomen.

Voedselcrisis

Ds. Falamenga zei dat er op dit moment weinig voedsel is in Malawi. „Vorig jaar was er een cycloon in het plantseizoen, waarna er veel regen kwam. Dit jaar was het erg droog vanaf de planttijd en is de oogst verschroeid. Veel mensen zijn op zondag afwezig in de kerk omdat ze te druk zijn met hun eigen levensonderhoud. Het betekent dat de kerk weinig inkomsten krijgt, terwijl de predikanten voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van gemeenteleden.”

Hij noemde nog een ander gevolg van de droogte. „Moslims gebruiken de voedselcrisis om jongeren voor zich te winnen. Kinderen krijgen eten op moslimscholen. Ook kinderen van christelijke ouders gaan erheen. De kerk groeit, maar het aantal moslims in ons land groeit veel sneller.”

De Malawiaanse predikant, die de steun van de HHK prees, vindt naast diaconale hulp ook evangelisatie hard nodig. Hij gaf aan dat er elke zondag in de kerk zondagsschool wordt gehouden. In sommige gemeenten worden de kinderen onderwezen voordat de kerkdienst begint. In andere gemeenten is de zondagsschool tijdens de leerdienst, waarin de catechismus wordt behandeld. „Kerken die vergeten om kinderen te onderwijzen, zullen in de toekomst zwakkere kerken zijn”, zei hij.

„Kerken die vergeten om kinderen te onderwijzen, zullen in de toekomst zwakkere kerken zijn” - Ds. F.T. Falamenga, predikant in Malawi

De RPC  heeft ook de gevangenisevangelisatie weer ter hand genomen. „Het doel is dat mensen die uit de gevangenis komen, betrouwbaar en christen zijn”, aldus ds. Falamenga.

Hij wees erop dat veel meer vrouwen dan mannen naar de zondagse kerkdiensten komen. „Sommige mannen zijn gescheiden en weggegaan, terwijl anderen geen zin hebben om naar de kerk te komen. De vrouwen zitten in de kerk bij elkaar en de mannen ook.”

Geen succesverhaal

’s Middags vertelde Van der Plaat over Suriname, waar ze nu zes jaar onder de inheemsen, indianen, werkt. „Deze Arowakken wonen betrekkelijk dicht bij de stad, waarvandaan ze steeds meer gebruiken overnemen en zo langzaam hun identiteit kwijtraken. Veel kerkgangers zitten vast aan occulte dingen en praten niet gemakkelijk”, zo schetste Van der Plaat haar werkveld.

Marijke van der Plaat. beeld Jan van Reenen

Ze kwam niet met een succesverhaal. Sommige dingen gingen goed, andere wat minder. Het gaat heel goed met de kinderclub, vertelde ze, maar de jongerenclub heeft moeilijke tijden meegemaakt. Op enig moment bleef ze met een tweetal jongeren over, maar ze stopte niet. Daarna ging het beter.

Ze ontwikkelde een bijzondere band met Virgil. „Hij is een voorbeeldfiguur voor de anderen. Hij kreeg hen mee bij het maken van hun huiswerk. Toen een predikant uit de stad Virgil vroeg welke persoon uit de Bijbel hem het meeste aansprak, noemde hij Abraham. Hij zei erbij: „Hij vertrouwde op God en zo wil ik ook zijn.” Ik hoop dat hij in zijn omgeving tot zegen mag zijn.”

Het is geen gemakkelijk jaar voor Van der Plaat geweest. „De duisternis is groot en ik ben zwak, maar Jezus komt mijn zwakheid te hulp.”

Afhankelijkheid

Op de zendingsdag werd afscheid genomen van Wim de Kloe als manager zending van de ZHHK. De nieuwe manager, Wim van Rhee, werd verwelkomd. Hij werd bevraagd door Bart Visser, secretaris van ZHHK en voormalig directeur van de Erdee Media Groep (EMG).

Bart Visser (l.) en Wim van Rhee. beeld Jan van Reenen

Van Rhee zei ervaren te hebben dat Gods Koninkrijk over het hele wereldrond bestaat. „Ik ben in Wit-Rusland geweest. Daar zag ik het pure van het geloof, de afhankelijkheid van God. Wij hebben het goed. Voor ons is die afhankelijkheid moeilijk.”

„Ik ben in Wit-Rusland geweest; daar zag ik het pure van het geloof, de afhankelijkheid van God” - Wim van Rhee, manager zending ZHHK

Op de vraag wat de kerk kan leren van het bedrijfsleven –waar hij vandaan komt– zei Van Rhee dat het bedrijfsleven veel directer is, bijvoorbeeld in het presenteren van nieuwe plannen.

De nieuwe manager wil de eerder ingezette weg voortzetten: niet boven de kerken op het zendingsveld staan, maar ermee samenwerken. Een van de kernpunten voor hem is onderwijs aan de jonge gemeenten.

Haast

De zendingsdag werd geopend door ds. B.D. Bouman, voorzitter van ZHHK. De predikant uit Monster sprak vanuit Openbaring 22:20 over het thema ”Totdat Hij komt”. Hij zei dat het zendingswerk haast heeft, omdat Christus komt. „Ieder moment sterven er op de wereld mensen zonder de Zaligmaker Jezus Christus te kennen. Het bevel van Christus is om heen te gaan. Zijn volgelingen zijn op veel momenten niet heengegaan. Als men de boodschap van Christus meer op zich zou laten inwerken, zouden meer mensen dat wel doen. Het moet ons aansporen om met onze naasten ver weg of dichtbij over Hem te praten. Vraag de Heere hoe je gebruikt kunt worden om anderen met het Woord van God in aanraking te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer