BuitenlandAmerikaanse presidentsverkiezingen
Harris voorkomt fouten in vlak tv-interview

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris en haar running mate Tim Walz hebben donderdagnacht hun eerste televisie-interview gegeven. Grote fouten maakte Harris niet; echt nieuws bracht ze evenmin. Het was een vlak gesprek bij omroep CNN.

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. beeld AFP, Matthew Hatcher
De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. beeld AFP, Matthew Hatcher

Naar het interview werd lange tijd uitgekeken. Zelfs vanuit haar eigen partij werd er de laatste weken sterk bij Harris op aangedrongen voor de camera haar plannen uiteen te zetten. Wat ze nu echt wil was onduidelijk.

Het interview dat het duo gaf, kwam deels aan het verlangen naar duidelijkheid tegemoet. Het gesprek van nog geen halfuur bleef aan de oppervlakte. Commentatoren in de Verenigde Staten zeggen dat dit een bewuste keus was. „Wie gedetailleerd uiteenzet wat hij wil, zet de deur voor kritiek wagenwijd open”, zegt historicus en commentator John Fea. Anderen stellen dat Harris wilde voorkomen fouten te maken.

Flipflopgedrag

Harris legde vooral de nadruk op waarden en normen die voor haar belangrijk zijn. Daarmee probeerde ze Donald Trumps beschuldiging van „flipflopgedrag”  te weerleggen. Als voorbeelden noemt haar Republikeinse rivaal Harris’ gewijzigde standpunten op het gebied van migratie en fracking, een omstreden boortechniek die wordt ingezet om door harde steenlagen heen te komen om olie, gas of aardwarmte te winnen. Milieuorganisaties zijn daar fel op tegen. Wat immigratie betreft zou Harris volgens Trump onder druk van de Republikeinen zijn opgeschoven.

Harris spreekt dit tegen. Ze zegt dat ze door haar bezoeken in het land haar inzicht heeft bijgesteld. Eerder zei ze nog een verbod op fracking te willen, maar zou hebben ingezien dat het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan ook kan zonder een verbod.

„We hebben wetten die betrekking hebben op mensen die illegaal onze grens oversteken; die moeten worden nageleefd” - Kamala Harris, presidentskandidaat namens de Democratische Partij

Toen Harris werd bevraagd over de aanpak van illegale immigratie erkende ze nu een ander standpunt in te nemen. Haar onderliggende waarden zijn echter niet veranderd, benadrukte ze. Voorheen pleitte Harris ervoor illegale immigranten niet te criminaliseren. Nu stelt ze de wet te zullen handhaven. „We hebben wetten die betrekking hebben op mensen die illegaal onze grens oversteken. Die moeten worden nageleefd”, aldus Harris, die betoogde dat zij als procureur-generaal van de staat Californië transnationale criminele organisaties had vervolgd.

Kinderbijslag

Ze vindt dat het vooral Trump en de Republikeinen zijn die de problemen aan de grens hebben veroorzaakt. Harris stelde dat die recent een plan voor hardere grensregels van het Witte Huis hebben getorpedeerd, op voorstel van Trump. „He killed it”, zei ze afgemeten, voorbijgaand aan het feit dat de regering van president Joe Biden drie jaar lang afstand nam van de strikte regels die tijdens de regering-Trump waren ingevoerd.

Op het punt van haar sociaaleconomisch beleid bleef Harris vaag, ook al noemde ze een lijst van plannen. Zo wil ze weer kinderbijslag invoeren, investeren in kleine bedrijven, de prijs van boodschappen omlaagbrengen, medicijnen beter beschikbaar maken en de woningnood aanpakken. Hoe dat moet worden gefinancierd, kwam niet uit de verf.

Evenzo ontweek ze de vraag waarom ze als vicepresident op deze punten actie had ondernomen. Ze bleef erbij dat Biden een geweldige president is. „Hij heeft de intelligentie, het oordeelvermogen en de toewijding die het Amerikaanse volk verdient.” Venijnig voegde ze eraan toe dat Trump dit allemaal mist.

Harris zei dat Amerika aan een nieuw tijdperk begint. Daarbij beloofde ze samenbindend te willen zijn. Ze is bereid ook Republikeinen in haar regering op te nemen, net zoals president Barack Obama destijds deed.

Weinig uitspraken deed Harris over haar plannen voor haar buitenlandse politiek. Wel zei ze Israël militair te blijven steunen, eraan toevoegend dat er „te veel onschuldige Palestijnen het slachtoffer worden”.

Radicaal

Harris weigerde in te gaan op de aanvallen van Trump vanwege haar Amerikaans-Aziatische achtergrond. Op een vraag daarover zei ze: „Hetzelfde oude afgezaagde draaiboek. Volgende vraag alstublieft.” „Dat is alles?” vroeg journalist Bash. „Dat is het”, antwoordde Harris.

Tim Walz zweeg voornamelijk tijdens het gesprek. Wel reageerde hij op het verwijt de indruk te hebben gewekt dat hij als militair in oorlogsgebieden zou hebben gediend.  Walz erkende dat hij wellicht niet precies is geweest in zijn woordkeuze. Ook benadrukte hij dat hij weet wat er leeft onder militairen en dat hij niet wegloopt voor fouten die hij in het verleden heeft gemaakt.

Republikeinse presidentskandidaat Trump reageerde snel via zijn campagnewoordvoerder: „Kamala zegt dat haar waarden niet zijn veranderd. Ze heeft geen ongelijk. Ze gelooft nog steeds in massale amnestie voor miljoen illegalen en het inzamelen van geld om criminelen op borgtocht vrij te krijgen. Ze gelooft nog in het verbod op fracking en het afschaffen van de privéziektekostenverzekering en het verbod van benzineauto’s.”

In een volgende reactie zei de Republikeinse presidentskandidaat: „Kamala sprak maar een dikke zestien minuten en had het niet eens over de misdaadcrisis in dit land. Ze had het slechts drie minuten en vijfentwintig seconden over de economie en zesendertig seconden over immigratie. Ze zei dat haar waarden niet zijn veranderd. Ze is nog steeds een radicaal uit San Francisco.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer