BuitenlandVerkiezingen VS

Robert F. Kennedy stopt en gaat Trump helpen

Robert F. Kennedy, de derde kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in de VS, stapt uit de race. Dat heeft hij vrijdagmiddag bekend gemaakt tijdens een toespraak in de Phoenix in de staat Arizona.

23 August 2024 21:24Gewijzigd op 26 August 2024 21:05
Robert F. Kennedy steunt de campagne van Donald Trump. beeld AFP, Rebecca Noble  
Robert F. Kennedy steunt de campagne van Donald Trump. beeld AFP, Rebecca Noble  

Goed een maand geleden werd de zoete afdronk van de Republikeinse conventie verzuurd dor het nieuws dat Joe Biden plaats maakte voor Kamala Harris. Weg positieve stemming bij Trump en zijn aanhangers.

Deze week waren de Democratische congresgangers euforisch. Maar binnen een dag na afloop van de conventie pakten onverwacht donkere wolken samen voor Kamala Harris. Of de dreiging echt gevaarlijk wordt? Dat is een open vraag. Zeker is dat Robert F. Kennedy, de kandidaat van de derde weg, de handdoek in de ring gooit. Onzeker is wat hij gaat doen. Mogelijk sluit hij zich aan bij Trump en dat kan voor Harris lastig zijn.

Of Kennedy zich echt voegt bij de campagne van Trump is nog niet duidelijk. De zoon van de in 1968 vermoorde minister van Justitie wil dolgraag minister worden. Dat is wel duidelijk.

Twee weken geleden heeft Kennedy geprobeerd van Kamala Harris de toezegging te krijgen dat hij in haar (mogelijke) regering minister mocht worden. Maar daar liep hij een blauwtje. Daarna heeft hij een zelfde vraag bij Trump neergelegd, met als aanvullende wens dat ook enkele van zijn trouwste medewerkers een mooi baantje krijgen.

Trump heeft niet direct toegehapt. Hij zei donderdag wel dat hij “vereerd” zou zijn als Kennedy hem zou steunen. In een interview, deze week, hield hij zich verderop de vlakte. Het verzoek van Kennedy zou voor Trump  “eventueel bespreekbaar is als Kennedy tenminste zijn onvoorwaardelijke steun” voor The Donald uitspreekt. Dus Kennedy heeft nog  geen garantie dat het goed voor hem afloopt.

Onzeker is ook wat het effect van Kennedy’s besluit op de verkiezingsuitslag zal zijn. Enkele maanden geleden stond hij erg hoog in de peilingen.  Toen steunde ongeveer 20 procent van de kiezers hem.  De laatste weken is dat geslonken tot ongeveer 4 procent.

Politiek is Kennedy moeilijk in een hokje te plaatsen. Met de Democraten deelt hij de overtuiging dat milieumaatregelen dringend  noodzakelijk zijn. Dat botst met Trumps voorliefde voor fossiele brandstoffen en zijn plannen te bezuinigen op milieu-organisaties. Op dit punt zit Kennedy meer op de lijn van de Democraten. Daar staat tegenover dat hij net als Trump en zijn aanhang vindt dat de steun aan Oekraïne drastisch omlaag moet. Ook steunde hij Trump bij diens aarzelingen bij het vaccinatieprogramma tegen corona.

Een deel van Kennedy’s achterban zal Harris gaan steunen; een ander kiest voor Trump. Maar dat is zeker niet de totale achterban van Kennedy. Een fors probleem voor hem is dat zijn naaste en belangrijkste lid van zijn achterban — zijn vrouw, actrice Cheryl Hines —“echt niet wil dat hij” Trump steunt.

Veel Amerikaanse analisten denken dat het effect van het terugtrekken van Kennedy op de uitslag beperkt. Toch zijn sommige Democraten bezorgd. Vooral in de zogenoemde swing states, waar elke stem telt, kan de steun van Kennedy en zijn achterban voor Trump van doorslaggevende betekenis zijn. Het Cook Political Report, een onpartijdige verkiezingshandleiding, ontdekte dat 45 procent van de Kennedy-stemmers in swing states zegt dat ze voor de Republikein kiezen terwijl slechts 26 procent denkt Harris te steunen.

Kennedy probeerde aanvankelijk de Democratische kandidaat voor het presidentschap te worden en toen dat niet lukte, ging hij in oktober als onafhankelijke kandidaat de verkiezingsrace in. Een echte kans om de presidentsverkiezingen te winnen, maakte hij niet.

Robert F. Kennedy is de vijfde telg uit de familie Kennedy die een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten. President John F. Kennedy (1917-1963) was zijn oom.

Met  name de laatste maanden kwamen verschillende details van zijn levensgeschiedenis openbaar die zijn imago geschaad hebben. Zo zou hij ooit het kadaver van een beer hebben achtergelaten in Central Park, midden in New York. Verder zegt hij te hebben geleden aan  geheugenverlies als gevolg van een worm in zijn hersenen. Dat gebruikte hij ook als excuses toen recent een voormalige kinderoppas zei in de jaren negentig door hem te zijn aangerand. Kennedy zei zich het niet te kunnen herinneren  maar gaf wel toe dat hij ‘geen heilig boontje’ was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer