BuitenlandVerkiezingen VS
Gratis abortus bij conventie van Democraten VS

Direct bij de ingang van het congrescentrum in Chicago waar deze week de Democraten hun conventie houden, staat een mobiele kliniek van de abortuskoepel Planned Parenthood (PP). Daar krijgen bezoekers gratis abortus of sterilisatie aangeboden.

De bus van Planned Parenthood nabij de Democratische Conventie. beeld X, @LadyLevant822
De bus van Planned Parenthood nabij de Democratische Conventie. beeld X, @LadyLevant822

PP biedt naast ingrepen ook abortieve medicijnen aan „aan mensen die onverwacht en ongewenst zwanger zijn geraakt en die snel een middel willen hebben om de zwangerschap te beëindigen”, aldus een woordvoerder. Dat de aanwezigheid van de mobiele kliniek in een behoefte voorziet, blijkt volgens hem uit de wachtlijst die binnen een dag is ontstaan voor sterilisatie van mannen.

Met de actie wil PP steun betuigen aan het proabortusbeleid waarvan het duo Harris-Walz sterk voorstander is.

Ook de organisatie Americans for Contraception (AfC) voert bij het congrescentrum in Chicago actie om Harris en haar team te steunen. AfC heeft daar een 18 meter hoog opblaasbaar model van een spiraaltje, genaamd ”Freeda (Womb)”, geplaatst. Verschillende vrouwen marcheerden de achterliggende dagen verkleed als abortuspillen door de straten van de stad Chicago.

Tegenstanders van abortus zijn onthutst over de PP-actie waarbij gratis abortus wordt aangeboden. Temeer omdat de campagne kennelijk stilzwijgend wordt goedgekeurd door de leiding van de Democratische Partij.

De organisatie Democrats for Life heeft de actie van PP scherp veroordeeld. „Gratis abortussen aanbieden bij de Democratische conventie is een zorgwekkende uiting van gebrek aan respect voor het menselijk leven en het moederschap”, zei directeur Kirsten Day in een zondag uitgegeven verklaring. „We verwachten niet anders van Planned Parenthood. Maar het is gewoon schandalig hoe diep de Democraten inmiddels zijn gezonken.”

„Gratis abortussen aanbieden is een zorgwekkende uiting van gebrek aan respect voor het menselijk leven” - Kirsten Day, directeur Democrats for Life

In een tegenactie is Democrats for Life gratis luiers aan arme gezinnen in Chicago gaan aanbieden. „In plaats van abortus te financieren, geloven we er nadrukkelijk in om alternatieven voor abortus te financieren”, aldus Democrats for Life. „Deze radicale daad van geweld tegen ongeboren kinderen moet worden beantwoord met radicale daden van geweldloosheid, om mensen die kiezen voor hun kinderen en hun gezin te ondersteunen.”

De PP-actie in Chicago heeft op sociale media heftige reacties opgeroepen vanuit de Amerikaanse prolifebeweging. Marjorie Dannenfelser, voorzitter van de organisatie Susan B. Anthony Pro-Life America, typeerde de Democratische Partij maandag als een „extremistisch” verdediger van abortus. „Iedereen zou Kamala Harris, Tim Walz en alle Democratische kandidaten de vraag moeten stellen: Wat zijn bij jullie nog uitzonderingen?” aldus Dannenfelser. „Harris en Walz willen geen enkele grens noemen voor abortus – niet in de zevende, achtste of negende maand van de zwangerschap (wanneer ongeboren baby’s duidelijk pijn voelen) en zelfs niet wanneer een kind levend wordt geboren na een abortusingreep.”

Marjorie Taylor-Greene, de spraakmakende Republikeinse afgevaardigde uit Georgia, schreef op X: „Ik dacht dat dit nep was, maar dat is het niet… Het is moeilijk te bevatten en het is echt hartverscheurend. Moeder zijn is het kostbaarste geschenk, kies voor het leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer