BuitenlandVakantie in de VS
Echtpaar Cracks overwintert met enorme camper in Florida

De pensionado’s Bill en Jane Cracks behoren tot de nomaden van de Verenigde Staten. Een vaste verblijfplaats hebben ze niet. Met hun enorme camper (formaat touringcar) trekken ze elk jaar langs de oostkust van noord naar zuid en terug. Met als vaste bestemming voor de winterstop: Florida.

Florida is een toeristenstaat. Jaarlijks komen er meer dan 120 miljoen mensen om er vakantie te houden. Op de foto de skyline van Miami. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich
Florida is een toeristenstaat. Jaarlijks komen er meer dan 120 miljoen mensen om er vakantie te houden. Op de foto de skyline van Miami. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich

Het echtpaar Cracks behoort tot de tienduizenden pensionado’s die met de wisseling van de seizoenen in hun megacamper trektochten maken. Bill en Jane hebben hun domicilie bij hun dochter die in Richmond woont, de hoofdstad van de staat Virginia. Daar komen ze meestal twee keer per jaar voor een paar dagen langs. Als ze naar het noorden trekken of op hun terugreis naar het zuiden. „Nee, we wonen niet in Florida, maar hier voelen we ons wel thuis”, zegt Bill.

Florida is een toeristenstaat. Jaarlijks komen er meer dan 120 miljoen mensen om er vakantie te houden. De ondernemer in ruste en zijn vrouw bezoeken de meest zuidelijke staat van de VS vooral buiten het seizoen. Meestal rijden ze eind november Florida in en vertrekken ze eind april weer naar het noorden. „Ja, Florida staat bekend om het prachtige weer. Niet voor niets draagt deze staat de naam ”Sunshine State”. Ook in de winter zijn er hier nog aangename temperaturen. Het is er dan meestal 20 tot 25 graden. Maar juist in de zomer moet je hier niet zijn. Dan kan het hier bloedheet en heel nat zijn. Bovendien is er vanaf juni een gerede kans op orkanen. Dan moet je wegwezen. Daarom trekken we als de zomer nadert weer naar het noorden.”

Dat Florida loeihete zomers kent, neemt niet weg dat juist in die tijd duizenden mensen naar de landtong in Zuidoost-Amerika komen. Vooral om attracties als het immense en wereldberoemde pretpark Walt Disney World te bezoeken; of het enorme Seaworld, waar allerlei grote zeedieren zoals dolfijnen en zeeleeuwen hun kunsten vertonen. „Voor kinderen is dat een sensatie. Maar als je er als volwassene twee of drie keer bent geweest, heb je het wel gehad.”

Alligators

Florida heeft volgens Bill Cracks veel meer te bieden: eindeloos witte stranden, mooie meren en uitgestrekte natuurparken. Met zijn personenauto, die tijdens trektochten op een trailer achter de camper wordt meegenomen, bezoekt hij met zijn vrouw „steeds weer nieuwe, ongerepte gebieden. Je raakt hier nooit uitgekeken”.

De Everglades, het enorme subtropische natuurpark aan de westkust. beeld AFP, Chandan Khanna

Vaste prik is wel een tocht naar de Everglades, het enorme subtropische natuurpark aan de westkust. „In dit moerasgebied zie je prachtige vogels, zoals flamingo’s en ibissen. En natuurlijk de alligators. Dat is werkelijk een sensatie.”

„Het is niet ongebruikelijk om in een restaurant in Florida een ​​gesprek van twintig minuten te hebben met een ober voordat je zelfs maar iets hebt besteld” - Bill Cracks, ondernemer in ruste

Gids voor vreemdeling

Lovend is Cracks over de mentaliteit van de bevolking van Florida. „Het zijn alleraardigste mensen. Amerikanen in andere delen van ons land kunnen er een voorbeeld aan nemen. Het is niet ongebruikelijk om in een restaurant een ​​gesprek van twintig minuten te hebben met een ober voordat je zelfs maar iets hebt besteld. Mensen vertellen je zomaar hun levensverhaal. Ze doen hun uiterste best om een ​​vreemdeling in nood te helpen en zijn bereid om gids voor je te zijn. Ben je de weg kwijt, dan stappen ze in hun auto en rijden voor je uit. Met zo’n enorme camper is dat een uitkomst, want even keren met zo’n groot gevaarte is vaak een hele klus.”

En eten? „Wie Florida bezoekt, moet in ieder geval een keer limoentaart hebben gegeten. Deze, van vers limoensap en eieren gemaakte taart, heeft een citrusachtige, zure smaak. Heerlijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer