BuitenlandOorlog Oekraïne
Oekraïne zet nieuwe, geheime raketdrone in tegen Russen

Oekraïne lanceert een nieuw, geheim wapen tegen de Russen. De raketdrone moet vliegbases en toestellen met zweefbommen diep in Rusland uitschakelen.

Oekraïense reddingswerkers proberen een brand te blussen in Charkiv die is ontstaan na een aanval met Russische drones. beeld EPA, Pavlo Pakhomenko
Oekraïense reddingswerkers proberen een brand te blussen in Charkiv die is ontstaan na een aanval met Russische drones. beeld EPA, Pavlo Pakhomenko

Oekraïne gaf zondag de eerste beelden vrij van zijn Palianytsiaraketdrone voor het bombarderen van vijandelijke vliegtuigen en luchtmachtbases in Rusland. De eerste aanval was een succes, claimde president Volodymyr Zelensky zaterdag, op Onafhankelijkheidsdag.

Dinsdag maakt Zelensky bekend dat Oekraïne „met succes” een test heeft uitgevoerd met de eerste in eigen land geproduceerde ballistische raket. „Het is misschien nog te vroeg om erover te praten, maar ik wil het met u delen.” Zelensky gaf geen verdere details.

Vernietigen

Oekraïne houdt specificaties van de nieuwe Palianytsia zorgvuldig onder de pet. „Bijna alles is geheim”, stelt de video. Kyiv licht slechts een klein tipje van de sluier op. De raketdrone wordt afgeschoten vanaf een lanceerplatform op de grond. Oekraïne zou de drone, voorzien van afneembare vleugels voor transport en opslag, in anderhalf jaar tijd hebben ontwikkeld om het „offensieve potentieel van de vijand te vernietigen”, aldus Zelensky. De kosten liggen naar eigen zeggen aanzienlijk lager dan bij vergelijkbare systemen.

„De Palianytsia is ontwikkeld om de vijandelijke offensieve middelen te vernietigen ” - Volodymyr Zelensky, president Oekraïne

De video suggereert dat de raketdrone zeker 24 Russische vliegvelden onder vuur kan nemen, waaronder zelfs de bases Savasleyka en Soltsy, op pakweg 640 kilometer van de Oekraïense grens. Niet duidelijk is hoe hard deze claim is en wanneer de Palianytsia in grotere aantallen van de band kan rollen.

De naam Palianytsia verwijst naar een traditioneel Oekraïens brood. Het woord is naar verluidt erg moeilijk uit te spreken voor Russen. Oekraïne heeft de term volgens Oekraïense media gebruikt om een Russisch agent te ontmaskeren. Palianytsia is daarmee een sjibbolet – een woord dat de Efraïmieten in de Bijbel niet konden uitspreken.

Dringende behoefte

De nieuwe, geheime raketdrone voorziet in een dringende behoefte van Oekraïne. Rusland heeft volgens Zelensky sinds het begin van de oorlog 10.000 verschillende soorten raketten en 33.000 zweefbommen afgevuurd op Oekraïne vanaf vliegtuigen, gestationeerd op vliegvelden diep in Rusland. Een van de „meest effectieve manieren” om dit tegen te gaan, is door aanvallen uit te voeren op de Russische vliegtuigen op militaire vliegvelden in Rusland.

En daar doemt een probleem op. Want Oekraïne mag westerse wapens voor de lange afstand, zoals het Army Tactical Missile System (Atacms – bereik 170 of 300 kilometer) en de Storm Shadow (bereik 250 kilometer), niet zomaar inzetten tegen doelen in Rusland.

Analisten wijzen erop dat Rusland ongehinderd alle mogelijke raketten, drones en zweefbommen kan inzetten in Oekraïne, terwijl Kyiv met een hand op de rug moet vechten door restricties van het Westen. Militairen en analisten dringen daarom bij de VS aan op opheffing van de beperkingen. Het Witte Huis blijft echter terughoudend uit vrees voor escalatie.

Provoceren

De Russische luchtmacht verplaatst uit voorzorg al jachtvliegtuigen uit het grensgebied met Oekraïne naar vliegbases die buiten het bereik van Atacms en Storm Shadows liggen. Toch bevinden zich nog altijd ten minste 250 commandocentrales, munitiedepots en logistieke knooppunten binnen het bereik van westerse wapens, constateert het gezaghebbende Institute for the Study of War.

Het opheffen van de westerse restricties zou Oekraïne niet alleen in staat stellen deze belangrijke Russische doelen aan te vallen, maar het Kremlin ook dwingen een onmiddellijk besluit te nemen over de inzet van schaarse middelen voor luchtverdediging en elektronische oorlogsvoering. Daarmee kan Oekraïne grote druk uitoefenen op het Russische leger.

Het Westen blijft huiverig. Om Rusland niet te provoceren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer