BuitenlandOverstroming
Meer dan honderd doden na damdoorbraak Sudan

In Sudan zijn maandag zeker 132 mensen omgekomen bij grote overstromingen. Door een damdoorbraak zijn vijf dorpen weggespoeld in het land dat al bijna anderhalf jaar wordt geteisterd door een burgeroorlog.

Redactie buitenland
Beschadigde vrachtwagens, bedolven onder de modder na een damdoorbraak in Sudan. beeld AFP
Beschadigde vrachtwagens, bedolven onder de modder na een damdoorbraak in Sudan. beeld AFP

Volgens het ministerie van Gezondheid zijn bijna 130.000 Soedanezen getroffen door de overstromingen, die zijn veroorzaakt door zware regenval. De Arbaat-dam, 40 kilometer ten noorden van Port Sudan, kon het vele water niet aan en brak door. „Het gebied is onherkenbaar. Elektriciteits- en waterleidingen zijn verwoest”, zegt het hoofd van de landelijke waterdienst. Hij zou lichamen van lokale mijnwerkers hebben zien drijven.

Legerleider Abdul-Fattah al-Burhan bezocht het getroffen gebied. De zoektocht naar slachtoffers is nog in volle gang. De vrees is dat het aantal doden verder zal oplopen. Er komt slechts beperkte informatie uit het getroffen gebied. De communicatie was al lastig door de burgeroorlog die het land teistert, maar nu is door de hevige regenval ook een belangrijke glasvezelkabel beschadigd geraakt.

De oorlog heeft Sudan al in een grote humanitaire crisis gestort. Tienduizenden burgers zijn gedood en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen vanwege gevechten tussen het regeringsleger van al-Burhan en de paramilitaire organisatie Rapid Support Forces (RSF). Er dreigt acute honger voor ongeveer de helft van de bevolking. De extreme weersomstandigheden zullen de tekorten alleen maar verergeren.

De meeste noodhulp komt het land binnen via Port Sudan, de havenstad aan de Rode Zee. De dam was belangrijk voor de watervoorziening van die stad. Een milieubeweging vreest de komende dagen een groot watertekort in de plaats, waar ongeveer een half miljoen mensen wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer