Kerk & religieLiving Water Wayside Chapel
Kleinste kerkje van Canada, dicht bij de watervallen

De bankjes zijn wat kaal, in de Bijbel is vaak gebladerd. Het kleinste kerkje van Canada trekt veel bezoekers. Ze staan buiten in de rij, geduldig wachtend op hun beurt.

L. Vogelaar
Geduldig wachten op je beurt. beeld RD
Geduldig wachten op je beurt. beeld RD

De Living Water Wayside Chapel, een eindje buiten Niagara-on-the-Lake, bestaat zestig jaar. De Christian Reformed Church –Gereformeerde Kerken, van Nederlandse afkomst– bouwde het in 1964. Ook elders zetten CRC-leden zo’n bezinningskapelletje langs de weg neer.

De deur van de kapel is smal. Lange Nederlanders kunnen alleen gebukt naar binnen. Binnen wachten vijf bankjes, voor één persoon, of misschien voor twee, mits niet te breed.

Het interieur van de Living Water Wayside Chapel, een eindje buiten Niagara-on-the-Lake. Het is het kleinste kerkje van Canada, niet ver van de watervallen. beeld RD

De Bijbel op het lessenaartje ligt open bij het boek der Psalmen. Niets in het sobere interieur leidt daarvan af. Het gastenboek verraadt internationale belangstelling. Erboven hangt een bakje evangelisatiefolders van Back to God Ministries International. Het is bijna leeg.

Kleinste kerkje, voor bezinning en bruiloften. beeld RD

Toerisme

Buiten rumoert verkeer voorbij op de weg langs de Niagara River, de grensrivier tussen Canada en de Verenigde Staten. De Niagarawatervallen zijn een eindje zuidwaarts. Zomaar ergens langs deze Parkway staat dit witte kapelletje. Sinds april 2012 heeft het zijn oorspronkelijke locatie terug: op de boerderij van de familie Walker, 10 kilometer bij Queenston vandaan, waar het kerkje bijna 30 jaar stond.

Begin 2020 is het bouwsel gerenoveerd. Het is nu beter toegankelijk, met een paar betonnen treetjes voor de deur en wat tegels daaromheen.

„Een prachtige kleine kapel. Ik zou hier trouwen als ik al niet getrouwd was.” Citaat uit het gastenboek, naast de collectegleuf voor de evangelisatie. beeld RD

Wat zoekt een mens hier? Een plaats van bezinning, Schriftlezing, gebed. Of van mooie foto’s, en gezegd kunnen hebben dat je er bent geweest. Zoals je ook de bloemenklok gezien kunt hebben, iets verderop. En de watervallen, altijd weer imposant.

Trouwen kan hier ook. Erg veel gasten dient het bruidspaar dan niet mee te slepen: door de deur zie je nauwelijks wat er binnen gebeurt, en door de ramen zie je niks.

Living Water Wayside Chapel staat weer op zijn oorspronkelijke plek, een eindje buiten Niagara-on-the-Lake. beeld RD

Kleiner, kleinst

Mensen dachten dat dit het kleinste kerkje van de wereld was, met z’n 6,7 vierkante meters. Westelijker in Canada, in de provincie Alberta, is ook zo’n kapelletje, Drumheller’s Little Church. „Er kunnen 10.000 mensen in, zes tegelijk”, meldt toeristische informatie ironisch. De kapel –gebouwd in 1958, door plaatselijke gevangenen herbouwd in 1991– lijkt wel wat op het exemplaar in Niagara-on-the Lake, in het zuiden van de provincie Ontario.

„Er kunnen 10.000 mensen in, zes tegelijk” - Toeristische informatie over Drumheller’s Little Church

In de Verenigde Staten zijn een paar kerkjes die nog minusculer zijn. Naar het kleinste kun je alleen per boot of in je zwembroek: Cross Island Chapel, op een vlondertje in een meer bij Oneida in de staat New York. Het meet maar 1,3 bij 2 meter en is slechts 2,6 vierkante meter groot. Er kunnen precies drie mensen in. Bijvoorbeeld een bruidspaar en een dominee, terwijl de familie er in bootjes omheen dobbert. Het is maar net hoe onvergetelijk je je dag wilt laten zijn.

„De kerken lopen leeg, deze loopt vol”, zei Rudy Dijkman in het Overijsselse dorp Luttenberg, die in zijn tuin een –katholiek– kerkje bouwde als bezinningsplek voor passanten: 2 bij 2 bij 2 meter. Het kleinste kerkje van Nederland, maar nog kleiner dan zijn evenknie in Niagara-on-the-Lake.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Canada

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer