Cultuur & boekenSchoonheid
Schoonheid: Vorm, kleur en ritme, dat is abstracte kunst

De ontdekking van abstracte kunst is niet aan één persoon toe te schrijven, omdat meerdere kunstenaars een rol spelen bij de geleidelijke ontwikkeling ervan.

”Zomer, duin in Zeeland” (1910), Piet Mondriaan. beeld Wikimedia
”Zomer, duin in Zeeland” (1910), Piet Mondriaan. beeld Wikimedia

Abstracte kunst begon zich aan het begin van de 20e eeuw te ontwikkelen, hoewel er eerder al elementen van abstractie in de kunst te vinden waren. Abstracte kunst ontstond uit een combinatie van filosofische ideeën, esthetische experimenten –onderzoek naar kleur en ritme– en een verlangen naar persoonlijke expressie en bevrijding van traditie.

Henri Matisse, Sonia Delaunay en Piet Mondriaan waren sleutelfiguren binnen verschillende stromingen van abstracte kunst, elk met hun eigen unieke benaderingen en bijdragen. Mondriaan begon zijn artistieke carrière met figuratieve werken, maar eindigde in een volledig abstracte stijl met zwarte lijnen en primaire kleuren. Sonia Delaunay staat bekend om haar onderzoek naar kleur en beweging, terwijl Matisse vernieuwend was met zijn papierknipsels, die nog niet eerder op zo’n grote schaal werden toegepast.

„Abstracte kunst ontstond uit een verlangen naar persoonlijke expressie en bevrijding van traditie”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer