BuitenlandDiscriminatiezaak
Hof Australië: App voor alleen vrouwen mag transvrouw niet weigeren

De Australische transvrouw Roxanne Tickle heeft gisteren een discriminatiezaak gewonnen. Volgens de rechter mag de eigenaar van Giggle for Girls, een smartphone-app exclusief voor vrouwen, de als man geboren Tickle niet weigeren.

Tineke van der Waal
Roxanne Tickle na de rechtszaak.  beeld EPA, Dean Lewis. 
Roxanne Tickle na de rechtszaak.  beeld EPA, Dean Lewis. 

Tickle is een transvrouw die in eerste instantie lid mag worden van Giggle for Girls, een sociale media-app exclusief voor vrouwen. Zeven maanden later blokkeert app-eigenaar Sally Grover het account nadat zij Tickles foto ziet en constateert dat het om een man gaat. Tickle daagt het bedrijf daarop voor de rechter.

Weigeren om een transvrouw toe te staan de app te gebruiken, vormt wettige discriminatie op grond van geslacht, zegt eigenaar Grover. Ze ontwierp de app om mannen buiten te sluiten, nadat ze in 2020 online misbruik door mannen heeft ervaren.

Maar volgens rechter Robert Bromwich is de betekenis van geslacht de afgelopen dertig jaar breder geworden, vooral omdat mensen het geslacht dat op hun geboorteakte staat sinds 2020 kunnen veranderen. “Geslacht is in zijn hedendaagse, gewone betekenis veranderlijk”, aldus rechter Bromwich.

Het federale hof van Australië oordeelde daarom dat Giggle for Girls de transvrouw indirect discrimineert op basis van genderidentiteit. Het bedrijf moet Tickle een schadevergoeding van omgerekend zo’n 6.000 euro alsook de juridische kosten betalen, aldus het oordeel.

De zaak ”Tickle versus Giggle” heeft betekenis voor alle 189 landen – waaronder Nederland – waar het Verdrag inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen is geratificeerd. Dit is een internationaal verdrag dat in 1979 door de VN is aangenomen.

Grover gaat tegen de rechterlijk besluit in beroep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer