PolitiekPolitiek
Minister Van Hijum: Vertrouwen in akkoord vroegpensioen zware beroepen

Na 2025 vervalt de regeling voor mensen met een zwaar beroep die eerder willen stoppen met werken. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft er vertrouwen in dat kabinet en sociale partners met een oplossing komen.

Minister Van Hijum ziet mogelijkheden om een vorm van vroegpensioen bij zware beroepen voort te zetten. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Minister Van Hijum ziet mogelijkheden om een vorm van vroegpensioen bij zware beroepen voort te zetten. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Lange tijd leek het erop dat een akkoord over een permanente vroegpensioenregeling voor zware beroepen er voorlopig niet zou komen. Eind vorig jaar werden de gesprekken tussen vakbonden en werkgevers afgebroken. Zonder resultaat.

Dit voorjaar zijn de informele gesprekken over de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) hervat. Op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreken vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers en ambtenaren over een structurele oplossing voor mensen met een zwaar beroep.

Op de vraag of de sociale partners op enig moment een akkoord weten te sluiten, toonde minister Van Hijum  zich optimistisch. „Ik heb er eerlijk gezegd wel vertrouwen in dat wij hier als kabinet met de sociale partners uiteindelijk uit zullen komen”, zei hij donderdag voorafgaand aan een begrotingsoverleg op het Catshuis. De inzet van het kabinet is erop gericht om zo snel als mogelijk tot een oplossing te komen.

Geen belasting

Een werknemer met een zwaar beroep kan op dit moment nog makkelijker eerder stoppen met werken. Werkgevers hoeven over een RVU-uitkering tot maximaal 2182 euro bruto per maand geen belasting te betalen als de werknemer na zijn 64e stopt met werken. Deze fiscale vrijstelling vervalt per eind 2025.

Om die reden voeren vakbonden al langere tijd actie. Zo schrijft de politie sinds mei minder boetes uit voor lichte overtredingen. Ook mijden agenten sinds kort vooraf geselecteerde voetbalwedstrijden. Verder kondigden vakbonden donderdag aan dat medewerkers in het streekvervoer op 11 september tussen 4.00 uur en 8.00 uur gaan staken.

Eerder deze week dienden GroenLinks-PvdA en SP een wetswijziging in voor een permanente vroegpensioenregeling. Mensen met een zwaar beroep zijn „soms al voor het bereiken van de AOW-leeftijd niet meer in staat om hun beroep volledig uit te oefenen”, motiveren de linkse partijen hun voorstel.

GL-PvdA en SP willen tevens de fiscale vrijstelling fors verruimen. Als het aan de linkse partijen ligt, hoeven werkgevers geen belasting te betalen over een RVU-uitkering tot 5500 euro. Het plan zou volgens de indieners betaald kunnen worden als de coalitiepartijen hun plan intrekken om de renteaftrekbeperking voor bedrijven te verruimen.

In steeds meer cao’s is een RVU-regeling opgenomen. Twee jaar geleden kon 37 procent van de werknemers die onder de ruim honderd grootste Nederlandse cao’s vallen gebruikmaken van een vroegpensioenregeling. Inmiddels is dat percentage gestegen naar bijna 60 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer