Opvang voor Oekraïners in Jaarbeurs gesloten, ook voor kwetsbaren
De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht wordt voor onbepaalde tijd gesloten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Deze zogeheten hub sloot eind februari al de deuren omdat de locatie te vol was, maar kwetsbare vluchtelingen konden er nog wel terecht. Het ging om vrouwen en kinderen, gezinnen met minderjarige kinderen, 70-plussers en mensen met een acute psychische of (chronische) fysieke aandoening. Volgens de veiligheidsregio is de opvanglocatie echter overvol en is de hub daarom nu voor niemand meer toegankelijk, ook niet voor de groep kwetsbaren.
Vluchtelingen in de Jaarbeurs-hub, waar plek is voor maximaal 140 mensen, hebben onder meer te weinig privacy, zegt de veiligheidsregio. Ook staan er lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en is er te weinig zorgcapaciteit beschikbaar.
Het lukt nauwelijks om Oekraïners die in de Jaarbeurs verblijven over te plaatsen naar andere opvanglocaties in het land, waar steeds minder bedden beschikbaar zijn voor deze groep vluchtelingen. Volgens de veiligheidsregio blijven er iedere week ruim driehonderd Oekraïners bij komen, vooral gezinnen met kinderen. Voor mensen die nu nog in de opvanghub in de Jaarbeurs verblijven, blijft het zogeheten Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding opvangplekken zoeken in het land. „Aan de mensen die zich nieuw melden, vragen we om zelf in hun verblijf te voorzien”, aldus de jaarbeurs.
„De hub kan zijn functie niet meer vervullen, wat betekent dat mensen zelf op zoek moeten gaan naar onderdak”, licht een woordvoerder van de veiligheidsregio toe. „Ze kunnen wel altijd bij gemeenten aankloppen. Dat blijft een mogelijkheid.”
De woordvoerder onderstreept dat de opvang van Oekraïners een „landelijke opgave” is. Volgens hem is het de taak van verschillende partijen, waaronder de Rijksoverheid en gemeenten, om te zorgen dat er genoeg plekken zijn. „We hebben de hub zo lang mogelijk open gehouden, maar het gaat gewoon niet meer.”
„De rek raakt er bij veel gemeenten uit en ze lopen regelmatig tegen grenzen aan”, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De organisatie noemt de situatie zorgelijk, maar ziet niet dat er op korte termijn een structurele oplossing geboden kan worden.
„Gemeenten doen al ontzettend veel. Van de 110.000 aanwezige ontheemden verblijven er ongeveer 90.000 in de gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast werken gemeenten ook aan de opgave om het mogelijk te maken dat er extra opvangplaatsen komen voor asielzoekers in het kader van de spreidingswet.”