Kerk & religieOezbekistan
Bijna voltooide kerk in Oezbekistan weer afgebroken

In het district Urgench in Oezbekistan zijn regeringsfunctionarissen op 30 juli begonnen een al bijna voltooid kerkgebouw van baptisten af te breken, meldt de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18.

Redactie kerk
Straatbeeld in Oezbekistan. beeld William Immink
Straatbeeld in Oezbekistan. beeld William Immink

De baptisten, behorend tot de Raad van Kerken in Urgench, hebben het stuk grond waarop het kerkgebouw staat met eigen geld gekocht. Zij hoorden pas recent dat er sinds 27 mei een rechterlijke uitspraak ligt dat het gebouw afgebroken moet worden. De kerk zou staan op grond die voor landbouw bestemd is. Op het stuk grond zijn echter tal van andere gebouwen verrezen die níét afgebroken hoeven worden, zeggen de baptisten.

Het sloopproces is overigens na protesten op 8 augustus stilgelegd. Maar regeringsfunctionarissen hebben verklaard dat ze „vastbesloten zijn om de sloop vroeg of laat te voltooien”.

Het Centraal-Aziatische Oezbekistan telt ruim dertig miljoen inwoners, van wie zo’n 90 procent moslim is. Het land staat op plek 21 van de Ranglijst Christenvervolging van hulporganisatie Open Doors .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer