Kerk & religieChristen in Oezbekistan
Politie verstoort „op grove wijze” paasviering Oezbekistan

De Oezbeekse politie heeft zondag een paasdienst van de baptistengemeente in Qarshi, in het zuidoosten van het Centraal-Aziatische land, „op grove wijze” binnengevallen.

Redactie kerk
Samenkomst van de gemeente in Quarshi. beeld Friedensstimme
Samenkomst van de gemeente in Quarshi. beeld Friedensstimme

Er werden elf bezoekers voor verhoor meegenomen, meldde stichting Friedensstimme maandag. „Verschillende aanwezigen werden door de politiebeambten hard geslagen.”

Een van de gemeenteleden: „De kerk zat helemaal vol, vele gasten waren gekomen om het feest met ons mee te vieren. Er was een muziekgroep uit Duitsland aanwezig. Sommigen gasten konden binnen geen plaats vinden en volgden het programma buiten. Toen werd ineens de poort met geweld opengebroken en probeerden mannen zich toegang te verschaffen tot de samenkomst. Eerst was het ons niet duidelijk wie deze mannen waren, wij probeerden hen tegen te houden. Maar toen het ons duidelijk was dat het de politie was, hinderden wij hen niet.”

Getuigen van de inval meldden dat de politie zich „zeer grof” gedroeg, aldus Friedensstimme. „Er werd gescholden en er werden harde klappen uitgedeeld aan diverse aanwezigen. In totaal werden elf aanwezigen meegenomen naar het politiebureau; onduidelijk is waarom precies. In de middag is een grote groep leden van de gemeente naar het politiebureau getrokken om daar navraag te doen naar de vastgenomen broeders. Zij hebben buiten gezongen en gebeden. Daarop werden de broeders aan het einde van de middag in vrijheid gesteld. Politieagenten bleven tot het begin van de avond in het gebedshuis en verboden de gemeente te zingen en te prediken.”

19218848.JPG
beeld Friedensstimme

Oezbekistan staat op plaats 21 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. De afgelopen jaren was er steeds minder sprake van intimidatie van overheidswege, stelt een woordvoerder van Friedensstimme. In december had er nog een grote evangelisatieactie plaats. „Een muziek gezelschap uit Duitsland en Moldavië hield in alle openheid bijeenkomsten in alle delen van het land. Hen werd geen strobreed in de weg gelegd. De inval in Qarshi op eerste paasdag kwam dan ook totaal onverwacht. Wij wachten af tot meer duidelijk is over de precieze aanleiding van de inval en de eventuele gevolgen voor de mannen die vastgenomen werden. De gemeente van Quarshi is kwetsbaar, omdat ze voor bijna 50 procent bestaat uit dove christenen die bekeerd werden uit de moslimgemeenschap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer