Een evangelische gemeente in het Zwitserse kanton Genève stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) omdat zij van de rechter niet mag dopen in het Meer van Genève.
Dat meldt de nieuwsdienst Evangelical Focus.
De ‘doopkwestie’ speelt al geruime tijd. In mei 2022 vroeg de église évangélique de Cologny (evangelische gemeente van Cologny) een vergunning aan om in het Meer van Genève een doopceremonie te houden. De plechtigheid zou plaatsvinden op een zondagochtend, waarbij een volwassene in het bijzijn van familie en vrienden de doop door onderdompeling zou ondergaan. Verder zou er voor de dopeling gebeden worden en zou er drie keer a capella worden gezongen.
Korte tijd later wees het Veiligheids- en Gezondheidsdepartement van Genève het verzoek af: dit zou ingaan tegen de zogenoemde laïciteitswet van het kanton. De gemeente stapte hierop naar de rechtbank in Genève, die het verbod in december 2022 bekrachtigde. Volgens de rechtbank is toegang tot het strand bij het Meer van Genève voor cultische handelingen voorbehouden aan religieuze organisaties die een betrekking met de staat onderhouden, aldus Zwitserse media destijds.
De evangelische gemeente ging in hoger beroep bij het federaal gerechtshof. Ze werd bijgestaan door de Zwitserse Evangelische Alliantie (RES) en de Geneefse afdeling daarvan, het Evangelisch Netwerk van Genève (REG), en de Franstalige Federatie van Evangelische Kerken (FREE) waartoe zij behoort. In februari dit jaar wees het gerechtshof haar beroep echter af. „Het hof ging mee in de uitleg van secularisme waarbij een doopplechtigheid in de openbare ruimte de religieuze vrede en de overtuigingen van anderen zou kunnen verstoren”, aldus de gemeente van Cologny, RES en FREE vervolgens in een gezamenlijke verklaring.
In april gaf de Zwitserse Evangelische Alliantie een verklaring uit waarin zij stelt dat het besluit van het hof een „achteruitgang waar het gaat om de godsdienstvrijheid in het kanton bekrachtigt, wat een grote teleurstelling is en een bron van onbegrip. Het geeft blijk van een secularisme dat meer uitgaat van wantrouwen ten opzichte van kerken dan van openheid en een rijker sociaal leven.”
Het kan ook niet zo zijn dat de grote Zwitserse kerken hier bevoorrecht worden ten opzichte van vrije gemeenten, aldus de alliantie. „Volledige onafhankelijkheid van kerken van de staat moet de norm zijn”.
De église évangélique de Cologny wil nu van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens weten of dit meegaat in de Zwitserse uitleg van het laïcitéprincipe. Ze wordt hierbij opnieuw ondersteund door de drie koepelorganisaties, aldus Evangelical Focus.