BuitenlandRusland 
Amerikaans-Russische vrouw twaalf jaar de cel in om hoogverraad

Een Amerikaans-Russische vrouw heeft in Rusland een gevangenisstraf opgelegd gekregen van twaalf jaar. De rechtbank in Jekaterinenburg oordeelde dat Ksenia Karelina zich schuldig heeft gemaakt aan hoogverraad. Ze zou geld hebben overgemaakt naar een pro-Oekraïense organisatie.

ANP
De Amerikaans-Russische Ksenia Karelina . beeld EPA 
De Amerikaans-Russische Ksenia Karelina . beeld EPA 

Op videobeelden is te zien dat de dertiger in een glazen kooi stond terwijl het vonnis werd voorgelezen. Amerikaanse media hebben bericht dat de vrouw na aanvang van de Russische invasie van Oekraïne 50 dollar had overgemaakt naar een non-profitorganisatie. De Russische autoriteiten zeggen dat het geld is gebruikt om voorraden te kopen voor de Oekraïense strijdkrachten, waaronder ook wapens en munitie.

Karelina woont in de Verenigde Staten en werd opgepakt tijdens een familiebezoek in Rusland. Ze zou volgens berichten in Russische media in eerste instantie zijn vastgezet in verband met „vloeken in de openbare ruimte”. Het komt vaker voor dat de Russische autoriteiten buitenlanders aanhouden voor relatief lichte vergrijpen, om vervolgens met zwaardere aanklachten te komen.

Het proces vond achter gesloten deuren plaats in dezelfde rechtbank waar eerder ook de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is veroordeeld. Hij kreeg zestien jaar cel opgelegd voor spionage. De verslaggever en andere gevangenen kwamen dit jaar vrij door een gevangenenruil. Karelina heeft schuld bekend en hoopt in de toekomst ook te worden geruild, zei haar advocaat volgens Russische media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer