BuitenlandGevangenenruil
Scholz verwelkomt vrijgelaten gevangenen uit Rusland

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft donderdagavond de vrijgelaten gevangenen uit Rusland die naar Duitsland zijn gereisd verwelkomd op de luchthaven van Keulen. Dat liet hij in een persverklaring weten. Scholz had voor de verwelkoming van de vrijgelaten mensen, onder wie vijf Duitsers, zijn vakantie onderbroken.

ANP
 De bondskanselier gelooft dat dit de juiste beslissing is, hoe moeilijk deze ook was, omdat Duitsland een Rus moest vrijlaten die veroordeeld was voor moord. beeld EPA, Christop Reichwein 
De bondskanselier gelooft dat dit de juiste beslissing is, hoe moeilijk deze ook was, omdat Duitsland een Rus moest vrijlaten die veroordeeld was voor moord. beeld EPA, Christop Reichwein 

„De inreisformaliteiten zijn afgehandeld en nu moet iedereen de komende dagen medisch worden onderzocht en de hulp krijgen die nodig is”, aldus Scholz. „Velen vreesden voor hun gezondheid en ook voor hun leven - dit moet heel duidelijk worden gemaakt - en daarom is het ook belangrijk dat we deze bescherming nu hier voor hen mogelijk hebben gemaakt.”

De bondskanselier gelooft dat dit de juiste beslissing is, hoe moeilijk deze ook was, omdat Duitsland een Rus moest vrijlaten die veroordeeld was voor moord. „Wij zijn een samenleving die wordt gekenmerkt door humanisme, door het idee van individuele vrijheid en ook door democratie. Het feit dat degenen die voor hun leven moeten vrezen, omdat ze opkomen voor democratie en vrijheid, vervolgens kunnen rekenen op de bescherming van anderen, maakt deel uit van ons zelfbeeld als democratische, humanistische samenleving.”

Scholz prees „de intensieve samenwerking met veel landen in Europa en vooral met de Verenigde Staten gedurende een zeer lange tijd”. „In Europa heeft bijvoorbeeld een land als Slovenië er ook toe bijgedragen dat deze hele operatie nu kan worden voortgezet. Het feit dat dit zo vertrouwelijk, zo nauwkeurig en zo constructief tot stand is gekomen, is iets waarvoor ik alle betrokken regeringen die hebben deelgenomen en geholpen zeer dankbaar ben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer