BuitenlandOorlog in Oekraïne
Oekraïne: Duizend vierkante kilometer in Rusland onder controle

Oekraïne heeft ongeveer 1000 vierkante kilometer Russisch grondgebied onder controle, zegt opperbevelhebber Oleksandr Syrsky in een bericht op Telegram. Zelensky zegt opdracht te hebben gegeven voor het opstellen van een „humanitair plan” voor het veroverde gebied in de grensregio Koersk.

Redactie buitenland
Oekraïense militairen op een T-72 tank in de regio Soemy, vlak bij de grens met Rusland. beeld AFP, Roman Pilipey
Oekraïense militairen op een T-72 tank in de regio Soemy, vlak bij de grens met Rusland. beeld AFP, Roman Pilipey

Oekraïne begon daar vorige week zijn offensief. Volgens de Russische president Vladimir Poetin probeert Kyiv de eigen onderhandelingspositie te versterken en Rusland te destabiliseren.

Oekraïense troepen hebben in de grensregio 28 nederzettingen onder de voet gelopen, zegt de Russische gouverneur van het gebied. Hij heeft ook aangegeven dat de Oekraïners zeker 12 kilometer zijn opgerukt op Russisch grondgebied. Ongeveer 180.000 inwoners zagen zich gedwongen te vluchten. Volgens de gouverneur zouden bij het offensief tot nu toe minstens twaalf burgers zijn omgekomen.

Het gaat om de eerste Oekraïense verovering van Russisch grondgebied sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de grootscheepse Russische aanval bijna tweeënhalf jaar geleden op Oekraïne.

Reageren

Oekraïne heeft zelf niet aangegeven wat het doel is van de operatie in het buurland. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War zegt dat de inval Oekraïne in staat stelde om op in elk geval één plek aan het front het initiatief te herpakken. Rusland moet daar reageren op wat Oekraïne doet en stuurde vorige week versterkingen naar Koersk.

Als reactie vallen Russische artillerie en gevechtsvliegtuigen ook posities van de Oekraïense strijdkrachten aan in de Oekraïense regio Soemy, die grenst aan Koersk. Het gebied geldt als een aanvoerlijn en uitvalsbasis voor het offensief in Koersk.

„Ongeveer 180.000 inwoners zagen zich gedwongen te vluchten”

Intussen zetten Russische troepen hun invasie elders in Oost-Oekraïne voort. Opnieuw probeerden de Russen door de Oekraïense stellingen rond Torezk en Pokrovsk te breken, aldus Kyiv. Russische aanvallers en Oekraïense verdedigers waren in felle gevechten verwikkeld.

Wit-Rusland

De Oekraïense autoriteiten zeggen nog geen tekenen te zien dat buurland Wit-Rusland daadwerkelijk bezig is met een troepenopbouw in het grensgebied. Minsk verklaarde eerder wel dat tanks naar de grens gaan, maar de Oekraïense grensbewakingsdienst denkt dat die mededeling vooral was bedoeld om de druk op Oekraïne op te voeren.

Wit-Rusland is een bondgenoot van Rusland en kondigde afgelopen weekend aan dat het versterkingen naar de grens stuurt. Het land verweet Oekraïne het Wit-Russische luchtruim te schenden met drones. Als Wit-Rusland inderdaad een troepenmacht naar de grens stuurt, kan Oekraïne besluiten om ook versterkingen te sturen. Dat zou betekenen dat op andere plaatsen minder manschappen beschikbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer