Buitenlandoorlog in oekraine 
Duizenden Oekraïense militairen betrokken bij operatie in Koersk

Duizenden Oekraïense militairen zijn betrokken bij een inval in de Russische regio Koersk, zegt een hoge Oekraïense veiligheidsfunctionaris tegen persbureau AFP. De operatie, die maandag de zevende dag is ingegaan, is volgens de bron bedoeld om Rusland te destabiliseren.

ANP
Oekraïense militairen bij de grens met Rusland. beeld AFP, Roman Pilipey
Oekraïense militairen bij de grens met Rusland. beeld AFP, Roman Pilipey

„We zijn in de aanval. Het doel is de posities van de vijand uit te rekken, om maximale verliezen toe te brengen en de situatie in Rusland te destabiliseren, zodat zij niet in staat zijn hun eigen grens te beschermen,” zei de functionaris op voorwaarde van anonimiteit.

Rusland zei eerder dat bij de Oekraïense operatie ongeveer duizend militairen betrokken waren. Op de vraag of duizend Oekraïense militairen meedoen aan de aanval, vertelde de functionaris dat het „er veel meer zijn, duizenden”. De bron zei ook dat Oekraïense troepen het internationale humanitaire recht respecteren en geen plannen hebben de gebieden die ze momenteel bezetten te annexeren.

De Oekraïense troepen zijn sinds dinsdag enkele kilometers opgerukt, waardoor Rusland gedwongen is reserves en extra materieel naar Koersk te sturen. De precieze details zijn niet bekend. Zaterdagavond werd duidelijk dat Rusland meer dan 76.000 mensen had geëvacueerd. Oekraïne heeft aan zijn kant van de grens ongeveer 20.000 burgers in veiligheid gebracht.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bevestigde de operatie zaterdagavond voor het eerst, na dagenlange stilte vanuit zijn land. Hij verklaarde dat Kyiv „de oorlog het grondgebied van de agressor binnenduwt”. Rusland nam de afgelopen maanden steeds stukjes Oekraïne in en nu slaat Oekraïne met succes terug. De operatie is goed voor het moraal, aldus de Oekraïense functionaris.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer