Buitenlandoekraine
VS willen weten wat Oekraïene van plan is met aanval op Koersk

Het Witte Huis gaat contact opnemen met Oekraïne om meer te weten te komen over wat het land wil bereiken met de aanval in de Russische regio Koersk. Een woordvoerder benadrukt wel dat de Verenigde Staten Oekraïense acties steunen die uit „gezond verstand” zijn ondernomen om Russische aanvallen te stoppen.

ANP
Verwoesting in de regio Koersk na de aanval van Oekraine. beeld AFP/ Governor of Kursk Region
Verwoesting in de regio Koersk na de aanval van Oekraine. beeld AFP/ Governor of Kursk Region

Moskou meldde dinsdag en woensdag een grote Oekraïense aanval in de grensregio Koersk, maar Kyiv heeft daar nog niet op gereageerd. Rusland zegt de aanval inmiddels te hebben afgeslagen.

De Amerikanen hebben Oekraïne in mei toestemming gegeven om ter verdediging met de wapens die door de VS zijn geleverd ook te schieten op Russisch grondgebied. Maar Washington benadrukt dat er verder „niets is veranderd” aan het Amerikaanse beleid om grote aanvallen in Rusland te ontmoedigen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oekraïense aanval een „grote provocatie” genoemd. De Amerikaanse regeringswoordvoerder Matthew Miller vindt dat Poetin daarmee de feiten door elkaar haalt. „Het is een beetje absurd om het een provocatie te noemen, aangezien Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer