Kerk & religieChristelijke Gereformeerde Kerken
Cgk Nieuwpoort bestaat 125 jaar: „We moeten afleren om op onze manier te tellen; de Heere telt anders”

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Nieuwpoort bestaat 125 jaar. „Het is voor de gemeente zichtbaar dat de Heere doorgaat met Zijn werk.”

Jan van Reenen
8 August 2024 18:42Gewijzigd op 9 August 2024 08:12
De christelijke gereformeerde kerk in Nieuwpoort. beeld Cees van der Wal
De christelijke gereformeerde kerk in Nieuwpoort. beeld Cees van der Wal

Nieuwpoort is een oud vestingstadje aan de noordzijde van de Alblasserwaard. Helemaal aan de oostkant, met het zicht op de Lek en de oude vestinggracht, staat de christelijke gereformeerde kerk, pal aan de weg. Er is geen misverstand mogelijk, want op de gevel staat de naam in grote letters, met het jaartal 1921 erbij.

Scriba Kees Benschop (l.) en Jan Bassa, diaken en preses van de kerkenraad. beeld Cees van der Wal

Een van de mooiste elementen van het kerkgebouw is het grote ronde raam, net onder die naam. In het interieur zijn de doopvont en de kansel, die door een stenen muurtje met elkaar verbonden zijn, opvallend.

„Ze zijn beide uit het jaar 1982, toen de kerk een grote verbouwing onderging”, vertelt Jan Bassa, diaken en preses van de kerkenraad. „Het kerkgebouw is toen uitgebreid. Kijk, je kunt het zien: daar is de kerk breder geworden. Ook hebben we toen ons prachtige Pels en Van Leeuwenorgel gekregen, opgebouwd met grote inzet van de beide organisten.”

Paardenstal

In de hal hangt aan de muur een blauwdruk van hoe de kerk er vroeger uitzag. Bassa en scriba Kees Benschop lopen naar de consistorie, waar een eerbiedwaardige Statenbijbel midden op de tafel ligt. Op de muur zijn de namen te vinden van de predikanten die deze gemeente hebben gediend: ds. J.P. Meijering (1922-1927), ds. K. Groen (1927-1930), ds. C. Smits (1932-1934), ds. M. Overduin (1946-1950), lerend ouderling C.G. Ouwerkerk (1960-1970), ds. J. van der Vlies (1970-1979), ds. K. Hoefnagel (1985-1990), ds. M. van der Sluys (1990-2010) en ds. G.J. Post (2011-2023). Momenteel is de gemeente vacant. Na de zomervakantie wordt het beroepingswerk hervat.

Doopvont. beeld Cees van der Wal

Benschop vertelt over het begin van de gemeente. „Een aantal mensen uit Nieuwpoort voelde zich eind negentiende eeuw aangetrokken tot de prediking zoals die in de christelijke gereformeerde kerk te Noordeloos gebracht werd. In 1898 werd er een gebouw gehuurd en waren er regelmatig samenkomsten. De gemeente werd op 22 mei 1899 door ds. G. Bos geïnstitueerd.”

De eerste kerk, aan de Achterweg, heette het Pieterskerkje en was een voormalig koetshuis. „Het gebouw, dat nog steeds bestaat, werd te klein. Daarom kocht de gemeente het huidige gebouw aan in 1921. Het was eerst een kaaspakhuis met wagenschuur, paardenstal en woning. Later zijn de woonhuizen links ernaast gekocht. Het huis rechts doet dienst als pastorie, het linkse is bestemd voor verenigingsactiviteiten.”

Moed

Het aantal leden van de gemeente toonde tot 1991 een stijgende lijn, vertelt Bassa, die aangeeft dat de kerkgangers onder andere ook uit de aangrenzende dorpen Groot-Ammers, Goudriaan en Streefkerk afkomstig zijn. „De eerste cijfers zijn van 1923. Toen telde de gemeente 130 leden. Op het hoogtepunt, in 1991, waren dat er 420. Nu zijn dat er ongeveer 220.”

Hij verklaart de afname van de laatste jaren vooral door het wegtrekken van jongeren en uit het feit dat er tot voor kort nauwelijks huizen gebouwd werden in Nieuwpoort, waardoor met name jonge gezinnen naar elders vertrokken.

Interieur van de christelijke gereformeerde kerk in Nieuwpoort. beeld Cees van der Wal

Op dit moment is er volgens Benschop sprake van een lichte daling, maar, zo vervolgt hij, „er komen ook weer leden bij, zoals pas een jong gezin”. Wat beide kerkenraadsleden goed doet, is dat er de afgelopen twee jaar drie jonge vrouwen, die voorheen niet kerkelijk waren, belijdenis gedaan hebben en gedoopt zijn.

„De afgelopen twee jaar hebben er drie jonge vrouwen, die voorheen niet kerkelijk waren, belijdenis gedaan” - Jan Bassa, diaken en preses van de kerkenraad

Bassa: „Het gebeurde door contacten met leden van onze gemeente. Dit is voor de hele gemeente een zichtbaar teken dat de Heere doorgaat met Zijn werk. Het geeft ons moed om verder te gaan. We moeten afleren om op onze manier te tellen. De Heere telt anders. Laten we onze verwachting op Hem stellen. Hij zorgt voor vrucht op de prediking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer