Binnenland
Enkele honderden deelnemers aan solidariteitsmars voor Mikael

Ongeveer vierhonderd mensen hebben woensdagavond meegelopen in een solidariteitsmars voor de Amsterdamse Mikael en zijn Armeense moeder. Buren, vrienden en andere sympathisanten wilden daarmee hun steun betuigen aan de twee, die vorige week te horen kregen dat ze niet in Nederland mogen blijven. Zelf liepen de 11-jarige Mikael en zijn moeder ook mee.

ANP

Onder de aanwezigen waren enkele lokale politici en de man die al een aantal weken in hongerstaking zit voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Den Haag. Sommige aanwezigen hadden borden bij zich met teksten als ‘Den Haag, schaam je’ en ‘Bij goed beleid hoort menselijkheid’. Mikael zelf droeg een shirt met de tekst ‘Geen afkomst maar toekomst’.

De mars vertrok rond 19.45 uur bij basisschool Achtsprong in Amsterdam-Zuidoost, waar Mikael tot deze zomer leerling was, en eindigde een klein half uur later op het Anton de Komplein. Buurtbewoonster Jenny van Dalen nam het initiatief voor de actie, die mede werd georganiseerd door Defence for Children.

Voorafgaand aan de mars waren er meerdere sprekers, onder wie de directeur van Defence for Children Mirjam Blaak en Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van scholenkoepel Zonova waar Achtsprong bij hoort. Ook advocaat Royce de Vries en Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives, spraken de aanwezigen toe.

De Vries zei dat een jongen van elf die hier geboren en opgegroeid is niet uit Nederland weggestuurd zou kunnen en mogen worden. Hij richtte zich daarbij ook tot asielminister Marjolein Faber en de IND. „Wees dus geen ‘ordinaire beleidsmachine’ zoals uw woordvoerder naar aanleiding van de berichtgeving zei, maar laat uw hart spreken. Mikael moet blijven”, aldus De Vries. Esajas liet alle aanwezigen ‘Say it loud, say it clear: Mikael is welcome here’ scanderen. Die leus werd ook tijdens de mars geroepen.

Minister Faber herhaalde eerder op de dag niets te kunnen betekenen voor Mikael.

Mikael zelf zei ook nog iets tegen de aanwezigen. „Ik vind het heel bijzonder en mooi. En het geeft een goed gevoel”, zei hij over de opkomst. „Maar de reden waarom is ietsje minder leuk.” Hij zei heel blij te zijn dat zo veel mensen hem steunen. „Mensen moeten niet naar afkomst kijken, maar naar de toekomst om iets te bereiken en ik verdien het gewoon om hier te blijven.”

Na aankomst op het Anton de Komplein werd een moment van stilte gehouden, waarna ‘Zeg het helder, zeg het luid: Mikael het land niet uit’ over het plein klonk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer