BinnenlandKlimaat in 2024

Zware overstromingen in Europa’s warmste jaar ooit

Het jaar 2024 was het warmste ooit gemeten in Europa. Het werd gestempeld door enkele hevige overstromingen.

15 April 2025 06:37Gewijzigd op 15 April 2025 08:25Leestijd 3 minuten
Een auto is bedolven onder de modder in het Spaanse Paiporta. Eind oktober 2024 hadden in de regio Valencia hevige overstromingen plaats. Die lieten een spoor van verwoesting na. In totaal stierven 231 mensen door het water. beeld EPA, Ana Escobar
Een auto is bedolven onder de modder in het Spaanse Paiporta. Eind oktober 2024 hadden in de regio Valencia hevige overstromingen plaats. Die lieten een spoor van verwoesting na. In totaal stierven 231 mensen door het water. beeld EPA, Ana Escobar

Dat blijkt dinsdag uit een rapport van het Europese klimaatinstituut Copernicus.

Europa kampte vorig jaar met de zwaarste overstromingen sinds 2013, valt te lezen in de ”European State of the Climate” 2024. Bijna een derde van het Europese rivierennetwerk had in 2024 te maken met een hoog overstromingsrisico.

Bij overstromingen op het continent vielen vorig jaar zeker 335 doden. In totaal beïnvloedde wateroverlast de levens van 413.000 mensen. Zo veroorzaakte storm Boris in september zware overstromingen in acht landen in Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen.

Het Spaanse Valencia kreeg eind oktober te maken met extreme neerslag en dodelijke overstromingen. Er viel op sommige plekken bijna 800 liter water per vierkante meter in een dag. De kolkende watermassa verraste en doodde 231 mensen.

Contrast

Volgens het rapport was 2024 een jaar met een duidelijk klimaatcontrast binnen Europa: extreem droog en heet in het oosten, nat en warm in het westen (zie ook kaartje ”Temperatuur in 2024”).

Graphic. beeld RD

In totaal was de luchttemperatuur op 57 dagen recordwarm (zie graphic ”Warmste jaar ooit in Europa”). Dat betekent dat er gemiddeld elke week wel een dag was die de hoogste temperatuur verbrak.

Vooral in Zuidoost-Europa –delen van de Balkan en het noorden van Griekenland– steeg het kwik naar hoge waarden. De regio telde zes hittegolven, waaronder één in juli van dertien dagen lang. Het was de langste ooit in het gebied.

Het aantal tropische nachten –met temperaturen die boven de 20 graden blijven– lag in Zuidoost-Europa op 23 stuks. Dat zijn vijftien nachten boven het gemiddelde van acht per zomer.

23

tropische nachten telde de zomer in Zuidoost-Europa, 15 meer dan normaal.

De aanhoudende hitte en droogte in het gebied zorgde ook voor elf grote natuurbranden. In Portugal, elders in Europa, verbrandde in september 110.000 hectare in een week. Dat was een kwart van de totale hoeveelheid natuur die ten prooi viel aan vlammen in Europa.

De temperatuur van het zeeoppervlak in de Middellandse Zee steeg in 2024 ook naar recordhoogte: 1,2 graad warmer dan normaal.

Vorstdagen

Het vroor vorig jaar ook recordweinig in Europa. Gemiddeld daalt de temperatuur elk jaar op de helft van het Europese landoppervlak wel negentig of meer dagen onder nul. Nu kwam het op minder dan een derde (31 procent) van het land tot zoveel vorstdagen.

Het Europese klimaatbureau meldt ook dat gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen in een jaar tijd meer ijs verloren dan ooit.

Klimaatadaptatie

Het rapport van Copernicus zoomt ook in op maatregelen die overheden nemen. Het blijkt dat die zich meer en meer voorbereiden op extreem weer. Zo is het aantal Europese steden met een plan voor klimaatadaptatie gestegen van 26 procent in 2018 naar meer dan de helft (51 procent) in 2024. Klimaatadaptatie betekent aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering, dus voorbereid zijn op piekbuien, droogte en hitte.

De uitstoot van broeikasgassen, die de aarde opwarmen, wordt ondertussen teruggedrongen door het opwekken van hernieuwbare energie. Vorig jaar bereikte het Europese aandeel van duurzame stroom een record van 45 procent, aldus Copernicus. In 2024 bleken twintig EU-landen meer stroom uit hernieuwbare dan uit fossiele bronnen op te wekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer