Ruim 200.000 Nieuwe Testamenten uitgedeeld op Olympische Spelen
Op de Olympische Spelen in Parijs zijn 140.000 Nieuwe Testamenten in het Frans en 60.000 in het Engels verspreid door het Frans Bijbelgenootschap. Dat berichtte het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) maandag.
Het NBG baseert zich op een verslag van United Bible Societies (UBS), het overkoepelend orgaan van 154 Bijbelgenootschappen.
De Bijbels hebben als titel ”More precious than gold” (Kostbaarder dan goud), een tekst die is ontleend aan 1 Petrus 1:7. Zestien olympische en paralympische atleten vertellen in de speciale editie hoe hun geloof hen inspireert, onder wie de Franse handbalkampioen Joël Abati en de Australische atlete Nicola Olyslagers. Vanwege de grote vraag moest het Frans Bijbelgenootschap de oplage verhogen.
De UBS meldt ook dat de wereldwijde Bijbelverspreiding in 2023 op peil bleef. Ruim 24 miljoen mensen kregen een complete gedrukte Bijbel, tegen 25,4 miljoen in 2022, bericht UBS in zijn jaarverslag.
In totaal werden 152 miljoen gedrukte Bijbeledities –zowel complete Bijbels als deeluitgaven– verspreid, tegen 156,2 miljoen in 2022. De UBS laat in zijn rapport het snelgroeiende online Bijbelgebruik buiten beschouwing, omdat op dit moment betrouwbare getallen daarover ontbreken.
„De Bijbel in boekvorm is belangrijker dan veel mensen denken”, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. „In Nederland en Vlaanderen schaffen mensen voor persoonlijke Bijbellezing of studie een gedrukte Bijbel aan. In andere werelddelen hangt het onder meer af van de infrastructuur of de Bijbel zijn weg vooral vindt als boek, digitaal of in audio.”
De Bijbel geeft kracht en inspiratie, ook in moeilijke tijden, stelt Buitenwerf. „Daarom zetten de Bijbelgenootschappen alles in om toegang te geven tot de Bijbel in al deze vormen.”
Een opvallend gegeven is dat –vooral in Azië– het aantal verspreide gedrukte Nieuwe Testamenten stijgt: van 5 miljoen in 2021 via 6,9 miljoen in 2022 naar 9,2 miljoen in 2023.
De meeste gedrukte Bijbels worden verspreid in Azië en in Midden- en Zuid-Amerika. In Azië ging het om 7,5 miljoen complete Bijbels en in Amerika om 7,7 miljoen; dat is evenveel als in 2022.
NBG-steun
In 2023 steunde het NBG 29 internationale Bijbelverspreidingsprojecten, onder andere in Brazilië en Azië, en 41 projecten voor kinderen in landen als Ghana en Sri Lanka. Sri Lanka is een van de landen waar een variant van de Nederlandse Samenleesbijbel wordt verspreid.