Kerk & religieBijbelverspreiding in Pakistan
Verzet christelijke advocaten tegen verspreiden gratis Nieuwe Testamenten in Pakistan 

De City Bible Foundation ondervindt vanuit christelijke kring tegenwerking bij het gratis verspreiden van Nieuwe Testamenten in Pakistan. Zij noemt het „bijzonder schokkend” dat „een collectief van zogenaamd christelijke advocaten” in dat land heeft opgeroepen om direct te stoppen met de distributie ervan.

Pakistaanse jongens bestuderen de Bijbel. beeld Global Youth Ministry
Pakistaanse jongens bestuderen de Bijbel. beeld Global Youth Ministry

In haar jongste nieuwsbrief meldt de City Bible Foundation dat ze enkele maanden geleden in Pakistan 10.000 Nieuwe Testamenten in het Urdu heeft laten drukken, die zijn geleverd aan een zendeling in dat land. Deze kreeg kort daarna een schrijven van een advocatencollectief dat zou zijn aangesteld door de lokale christelijke kerken.

Nieuwe Testament in het Urdu. beeld City Bible Foundation

De advocaten schrijven onder meer: „Volgens de informatie en aanwijzingen van onze christelijke cliënten, predikanten en kerkleden van de christelijke gemeenschap in Lahore willen wij u erop wijzen dat het drukken van de Bijbel in het Urdu zonder toestemming en wetenschappelijke beoordelingen en zonder expertise als illegaal wordt beschouwd en een oorzaak is van grote rellen en onrust in Pakistan. U bent hierbij geïnformeerd en gewaarschuwd om te stoppen met dergelijke activiteiten.” Ook dreigen de advocaten met een rechtszaak, indien de activiteiten niet worden beëindigd.

City Bible Foundation noemt het „bijzonder schokkend om door de gezamenlijke christelijke kerken in Pakistan hiermee geconfronteerd te worden. Je zou juist verwachten dat zij dit initiatief zouden omarmen. Maar ook nog dreigen met een rechter, terwijl Paulus ons juist waarschuwt dit als christenen onderling niet te doen, is extra stuitend.” De organisatie in Veenendaal stelt dat het gedrukte Nieuwe Testament „de algemeen aanvaarde GEO-vertaling in het Urdu” is, „en daarmee volledig legaal”.

De organisatie roept haar achterban op tot gebed „dat de Bijbels vrij gedistribueerd mogen worden, maar ook dat de plaatselijke kerken tot inzicht mogen komen dat hun handelen volstrekt niet Bijbels is”.

Directeur Peter Pilon van City Bible Foundation vermoedt dat op de achtergrond meespeelt dat de Nieuwe Testamenten gratis worden verspreid. „Bijbels zijn in Pakistan heel duur. De geïnstitutionaliseerde kerken zijn misschien bang dat het uitdelen van de Nieuwe Testamenten ten koste gaat van hun eigen verkoop.”

Bijbelgenootschap

Woordvoerder Peter Siebe van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) bevestigt dat het verkopen van Bijbels in Pakistan, waar 96 procent van de bevolking islamitisch is, is toegestaan. In maart had hij een ontmoeting met directeur Azhar Mushtaq van het Pakistaans Bijbelgenootschap (PBG). Dit heeft een hoofdkantoor annex winkel in Lahore en een kleiner kantoor in Karachi, naast boekhandels en verkooppunten in andere steden.

„Wanneer je moslims wilt overhalen om christen te worden, kunnen er verschrikkelijke dingen met je gebeuren” - Wimco Ester, woordvoerder Open Doors

De circa veertig betaalde en vrijwillige medewerkers van het PBG „voorzien de 4,8 miljoen christenen in dit grote en dichtbevolkte land van Bijbels en materiaal rondom de Bijbel”. Bij zijn bezoek aan het NBG vertelde Mushtaq, een anglicaanse priester, dat er in 2023 „feest” was omdat er vertalingen van het Nieuwe Testament in „vier kleinere Pakistaanse talen” zijn verschenen.

De kostprijs van een Pakistaanse Bijbel is de laatste twee jaar gestegen, aldus het PBG. Doel van Mushtaqs bezoek aan het NBG was onder meer „om fondsen te werven voor Bijbelverspreiding onder mensen die geen Bijbel kunnen betalen”.

De reactie van het christelijke advocatencollectief op het verspreiden van Nieuwe Testamenten vindt Siebe lastig te duiden. Hij wijst er wel op dat evangeliseren in Pakistan „absoluut verboden” is. „Bij het verspreiden van Bijbels moet je daarom ontzettend oppassen en heel duidelijk maken dat je mensen niet wilt bekeren tot het christendom.”

Woordvoerder Wimco Ester van Open Doors zegt desgevraagd niet bekend te zijn met het collectief van christelijke advocaten, maar spreekt van een „vreemde situatie”. Ook hij wijst erop dat het delen van het Evangelie in Pakistan –nummer 7 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors – „heel gevoelig” ligt. „Wanneer je moslims wilt overhalen om christen te worden, kunnen er verschrikkelijke dingen met je gebeuren. Als het advocatencollectief het verspreiden van de Nieuwe Testamenten uitlegt als een evangelisatieactie, snap ik zijn terughoudendheid.”

Honger

Peter Pilon verwacht dat de partners van City Bible Foundation de komende tijd de Nieuwe Testamenten alsnog zullen verspreiden. „Ik vertrouw erop dat de hemelse Vader voor hen zorgt.” De uitgaven worden onder meer uitgedeeld op straat en op universiteitscampussen. „De honger naar het Evangelie in Pakistan is groot.”

City Bible Foundation heeft ook 360.000 „interactieve Johannesevangeliën” laten drukken en naar Pakistan vervoerd voor een lokale partner. De havenautoriteiten hebben hier echter beslag op gelegd en willen deze niet vrijgeven. Hierover loopt een rechtszaak. City Bible Foundation roept op tot gebed „dat de evangeliën spoedig vrijgegeven worden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer