Buitenlandrellen
Tientallen arrestaties bij ongeregeldheden in Verenigd Koninkrijk

Bij rellen in het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag meerdere politieagenten gewond geraakt en tientallen mensen gearresteerd. De ongeregeldheden zijn de meest wijdverspreide in het land in dertien jaar.

ANP
Rellen in Bristol. beeld AFP, JUSTIN TALLIS
Rellen in Bristol. beeld AFP, JUSTIN TALLIS

In onder meer Liverpool, Bristol, Hull, Leeds en Belfast braken gewelddadige ongeregeldheden uit, waarbij met stenen en flessen werd gegooid toen rechtse anti-immigratie-actievoerders het opnamen tegen groepen die tegen racisme demonstreerden. In een aantal steden werd ook brand gesticht en werden winkels geplunderd.

Sky News meldt dat in Hull zeker drie agenten gewond raakten toen mensen een hotel belaagden waar asielzoekers worden opgevangen. In het stadshart werd grote schade aangericht. In Liverpool liepen twee agenten vermoedelijke gezichtsfracturen op, terwijl een andere agent van zijn motor werd geduwd en werd aangevallen tijdens ongeregeldheden waarbij ongeveer 750 anti-immigratie-actievoerders en een vergelijkbaar aantal rivaliserende demonstranten betrokken waren, aldus de politie.

De rellen volgen op de moord op drie meisjes van 6, 7 en 9 jaar in Southport eerder in de week. Op sociale media werden berichten gedeeld dat de 17-jarige verdachte een illegale immigrant is, maar volgens de politie is hij geboren in Cardiff, de hoofdstad van Wales.

Moskeeën in het hele land hebben het advies gekregen om de beveiliging aan te scherpen en in de meeste steden wordt extra politie ingezet. Ook voor zondag zijn weer meerdere demonstraties gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer