ConsumentRecept
Zomerrecept: bietenrijst met feta en munt

De biet had lang een ouderwets imago, maar is inmiddels weer hip. Als bietenburger, ”biet Wellington” en bietcarpaccio doet het dieprode knolgewas mee in de strijd om de vegetariër. Maar ook wie gewoon graag bietjes eet en eens iets anders wil dan bietenstamppot of gekookte bietjes met een speklap kan alle kanten op.

beeld RD
beeld RD

De zomer is een mooie tijd om te variëren. Juist dan is het lekker om vaker iets lichters op tafel te zetten dan een aardappelstamppot. Jarenlang aten wij in het late voorjaar regelmatig bietjes en nieuwe haring (die dan ook net vers en wel in de winkel ligt). Een huzarensla-achtig gerecht met aardappelblokjes, appel en augurk bijvoorbeeld. Dit jaar wilde ik experimenteren met risotto of parelgort, maar ik koos toch voor een wat voedzamer variant met halfvolkoren rijst. Het zomerse in dit gerecht komt vooral van de fetacrème en de munt, die allebei fijn combineren met de zoete, aardse biet.

Bieten zijn natuurlijk jaarrond verkrijgbaar, maar bosbieten –kleinere bietjes met het loof er nog aan– zijn een echte zomergroente. De smaak van de winter- en de zomerbiet komen overeen, maar groot voordeel van de zomervariant is de korte kooktijd: met 25 tot 45 minuten zijn deze bietjes wel gaar. Wie liever gaat voor gemak in vakantietijd: smokkelen met gekookte, vaccuümverpakte bieten kan prima.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recept
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer