BinnenlandAbortuskliniek
Weer vrijwilliger Kies Leven opgepakt bij abortuskliniek Utrecht

In Utrecht is donderdagmorgen weer een waker opgepakt bij de abortuskliniek in de stad. De vrijwilliger van prolifeorganisatie Kies Leven zou zich schuldig maken aan „wanordelijkheden”.

Voor de vierde keer is een vrouw opgepakt die via folders en gesprek de prolife-boodschap verspreidde bij een abortuskliniek. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Voor de vierde keer is een vrouw opgepakt die via folders en gesprek de prolife-boodschap verspreidde bij een abortuskliniek. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De vrouw werd opgepakt „voor iets wat ze niet gedaan heeft”, stelt voorman Kees van Helden. Volgens hem ging de vrijwilliger alleen in gesprek met mensen die dat wilden. Toen de politie langskwam, liet de vrouw correspondentie met de gemeente Utrecht zien over de mogelijkheden voor een eenmensprotest. Daaruit concludeerden de agenten dat zij niets verkeerd deed. Later namen andere agenten haar alsnog mee. Begin van de middag werd ze weer vrijgelaten.

In april werd al twee keer een waker van Kies Leven bij de Utrechtse kliniek opgepakt; de maand ervoor gebeurde dat in Den Bosch. Donderdag was het de tweede keer dat er weer een vrijwilliger in Utrecht stond sinds die arrestaties. Van Helden: „Pro-Palestinademonstranten mogen de Kromhout Kazerne beklimmen en de Universiteit van Amsterdam kort en klein slaan . Maar als je een foldertje uitdeelt, word je opgepakt.”

Een gemeente kan regels stellen aan een protest dat iemand in zijn eentje voert, liet minister Hugo de Jonge in april weten na Kamervragen van de SGP. Bijvoorbeeld door regels op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over de plek van het zogeheten eenmensprotest. „In de APV van Utrecht staat hier niets over”, weet Van Helden.

Tegen de arrestaties in april heeft Kies Leven bezwaar aangetekend. Het kan wel drie jaar duren voordat de rechter zich hierover buigt, hoorde Van Helden. De opgepakte vrouw heeft boetes en een strafblad gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer