BinnenlandABORTUS
Derde aanhouding om flyeren bij abortuskliniek: „Je voelt je machteloos”

Voor de derde keer in een maand tijd is er een vrijwilliger van de prolifeorganisatie Kies Leven opgepakt omdat ze folders uitdeelde bij een abortuskliniek. Net als twee weken geleden werd Dirkje Slingerland maandagmorgen in Utrecht aangehouden.

15 April 2024 13:47Gewijzigd op 15 April 2024 14:48
Dirkje Slingerland deelt bij een abortuskliniek folders uit waarin ongewenst zwangere vrouwen hulp wordt aangeboden. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Dirkje Slingerland deelt bij een abortuskliniek folders uit waarin ongewenst zwangere vrouwen hulp wordt aangeboden. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De vrouw kreeg van de politie tot vier keer toe te horen dat mensen „last” van haar hebben. Meldingen hierover zouden volgens de agenten genoeg reden zijn dat zij op een andere plek moest gaan staan. Slingerland bracht daar tegenin dat een verplaatsing alleen geëist kan worden bij een demonstratie en niet bij een zogeheten eenmensprotest. De politie beweerde echter dat dit kon op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Dit lijkt in strijd met wat prof. mr. dr. Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan Rijksuniversiteit Groningen, eerder in het Reformatorisch Dagblad zei. Het feit dat de abortuskliniek en buurtbewoners het gedrag van de vrijwilligers als hinderlijk ervaren, is volgens de jurist onvoldoende om iemand aan te houden. Bovendien kan de APV de vrijheid van meningsuiting niet beperken, legde Brouwer uit, „want dan zijn grondrechten niets meer waard”.

In een reactie stelt de politie dat de vrouw is aangehouden vanwege „verstoring van de openbare orde”, iets wat de APV verbiedt. „We hebben meerdere meldingen gehad over hinderlijk gedrag. Ook zou de vrouw agressief zijn geweest. Ze heeft meerdere mensen lastiggevallen, onder wie een klein kind.” Volgens de woordvoerder doen agenten „altijd onderzoek ter plekke” naar de klachten.

Camerabeelden

Kees van Helden, voorman van Kies Leven, zegt dat Slingerland bewust in het zicht van een camera is gaan staan. „Als de politie die beelden opvraagt, kan ze zien dat er geen incidenten zijn geweest.” Alleen een buurman van de kliniek was boos omdat de vrouw stond te flyeren, hoorde Van Helden van Slingerland, die hem via de app nauwkeurig op de hoogte hield. „Toen de politie haar aansprak, had ze één folder uitgedeeld aan een mevrouw, die vriendelijk reageerde.” De vrijwilliger ontkent ten stelligste dat ze zich agressief gedragen heeft of zelfs een klein kind zou hebben lastiggevallen.

Het gebeuren raakt Van Helden. „Je voelt je machteloos. Dit heeft niets meer met recht te maken.” Hij wil nu bodycams regelen die de vrijwilligers kunnen dragen als ze bij een kliniek staan.

Op 21 maart werd voor het eerst een vrijwilliger gearresteerd bij de abortuskliniek in ‘s-Hertogenbosch. Twee weken geleden gebeurde hetzelfde in Utrecht. De SGP stelde Kamervragen naar aanleiding van het eerste incident. Antwoorden daarop zijn nog niet gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer