Een gemeente kan ook een demonstrant die in zijn eentje actievoert een andere plek toewijzen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in antwoord op vragen over de arrestatie van wakers bij abortusklinieken.
SGP-Kamerlid Diederik van Dijk voelde de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de tand na een bericht in het Reformatorisch Dagblad over de aanhouding van een vrouw die hulpfolders uitdeelde bij de abortuskliniek in Den Bosch, vorige maand. Later volgden nog twee arrestaties van een vrijwilliger in Utrecht. De Jonge wijst er nu, mede namens minister Dilan Yeşilgöz, op dat hij niet over de specifieke kwestie gaat. De politie treedt immers op onder verantwoordelijkheid van de burgemeester en officier van justitie.
De bewindslieden bevestigen dat de inhoud van een zogeheten eenmensprotest geen grond kan zijn voor een verbod. Wel kan een gemeente, bijvoorbeeld in de Algemene Plaatselijke Verordening, regels stellen aan de vorm van zo’n protest. Zo kan de gemeente een demonstrant een andere plek toewijzen. „De (vrees voor) vijandige tegenreacties op het eenmensprotest kan een rol spelen bij de overweging van de gemeente om zulke voorschriften op te stellen en daarmee de vrije meningsuiting te beperken.” Voorwaarde voor zo’n beperking is dat dit „noodzakelijk” is in een democratische samenleving. Het is aan de rechter om te beoordelen of zo’n beperking rechtmatig is.
Grondrechten
SGP-Kamerlid Van Dijk noemt de antwoorden „ronduit teleurstellend”. „Het recht van pro-lifewakers wordt door lokale overheden met voeten getreden. De regering moet pal staan voor grondrechten. Dit raakt de rechtsstaat.” Volgens de SGP’er is het laatste woord over de kwestie nog niet gezegd.