Buitenlandisrael 
Israël neemt commandant Hezbollah in Beiroet onder vuur

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagavond een aanval uitgevoerd op een pand in de Libanese hoofdstad Beiroet waarin zich een hoge Hezbollahcommandant zou hebben bevonden.

Reddingswerkers zoeken in het puin van het gebouw dat werd verwoest door de aanval. beeld AFP
Reddingswerkers zoeken in het puin van het gebouw dat werd verwoest door de aanval. beeld AFP

Dat meldden Israëlische media dinsdagavond. De Israëlische krijgsmacht (IDF) bevestigde de aanval, die gericht was op Fuad Shukr, de man die verantwoordelijk was voor de aanval van zaterdag op een voetbalveld in Majdal Shams, op de Golanhoogte. Daarbij kwamen twaalf tieners om.

De IDF noemde in de eerste berichten geen naam en vermeldde ook niet of de commandant daadwerkelijk is geraakt. Details volgen, zo is te lezen op X. Boven Beiroet was een grote rookpluim te zien na de aanval. Libanese bronnen meldden aan persbureau Reuters dat Shukr de aanval heeft overleefd, maar dat er wel twee anderen zijn omgekomen.

Ook de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant plaatste kort na het eerste statement van de IDF een bericht op X. „Hezbollah heeft een rode lijn overschreden.”

Fuad Shukr was al dertig jaar actief binnen de Libanese terreurbeweging en had de leiding over de eenheid die verantwoordelijk is voor het arsenaal precisieraketten van Hezbollah. Hij werd gezien als de tweede man binnen de organisatie en was een van de naaste militaire adviseurs van Hezbollahleider Hassan Nasrallah. Shukr werd al jaren gezocht voor zijn aandeel in de bomaanslag op Amerikaanse mariniers in Beiroet in 1983. Op zijn hoofd stond een beloning van 5 miljoen dollar.

Met de aanval op Shukr heeft Israël een van de hooggeplaatste leiders van Hezbollah op de korrel genomen. Het is de grote vraag hoe de terreurbeweging op de gebeurtenissen zal reageren.

Beiroet en de rest van Libanon maakten zich al sinds zaterdag op voor een Israëlische vergeldingsaanval. Diverse westerse landen hebben hun burgers opgeroepen Libanon direct te verlaten. De vrees bestaat dat de jongste escalatie in het conflict tussen Israël en Hezbollah tot een grote regionale oorlog zal leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer