Excuses voor beledigen christenen na openingsceremonie: „Lhbti'ers spelen Laatste Avondmaal na”
De organisatoren van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs hebben zondag excuses aangeboden aan christenen. Die stelden dat het christelijk geloof door het uitbeelden van het Laatste Avondmaal van Jezus en Zijn discipelen door een groep lhbti’ers „bespot” en „belachelijk” werd gemaakt.
Terwijl honderden atleten uit 206 verschillende landen vrijdag in boten over de Seine voeren, lieten lhbti’ers (lesbi’s, homo’s, biseksuelen, transgenders, en interseksuelen) en dragqueens (mannen die zich verkleden als vrouwen) verschillende shows zien. Eén daarvan leek het moment uit te beelden dat Jezus het Heilig Avondmaal instelde, de avond voordat Hij zou sterven. Een lesbische vrouw met een ring van licht om het hoofd speelde Christus. Met haar vingers maakte zij een hartje. Daaromheen zaten de ‘discipelen’. Het tafereel deed gelijk denken aan de bekende muurschildering van Leonardo da Vinci in Milaan, uit het einde van de vijftiende eeuw.
Heilig moment
Al snel kwam er kritiek, uit de hele wereld. „We zijn pijnlijk geraakt door de blasfemische parodie op het Heilig Avondmaal bij de opening van de Olympische Spelen”, schrijft de SGP zaterdag op X. „Gods grote en goede Naam wordt hiermee onteerd tot groot verdriet van christenen. Excuses zouden wel het minste zijn.”
„Dus het belachelijk maken van het christendom is oké, maar als ik wat Mohammed-cartoons publiceer, dan heeft links het over heiligschennis en spreken radicale imams fatwa's uit”, aldus PVV-leider Geert Wilders . Volgens hem wordt met twee maten gemeten.
Wilders sprak zich al eerder uit tegen „woke onzin” bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Frankrijk, die tot 11 augustus duren en naar verwachting 15 miljoen bezoekers trekken.
En weer zijn christenen het mikpunt van bespotting, vindt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Met de verwijzing naar het Laatste Avondmaal werd volgens hem een „heilig moment” ontheiligd. „Als je inclusief wilt zijn, dan doe je dat niet door honderden miljoenen mensen, van wie velen vechten voor hun recht op bestaan, te bespotten”, zegt de politicus.
Schande
Ook de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk is kritisch. „Een schande”, schrijven de bisschoppen zaterdagmorgen in een verklaring . „In gedachten zijn ze bij alle christenen op elk continent die gekwetst zijn door de schandelijkheid en provocatie van bepaalde scènes.”
Ds. A.J. Kunz noemt de opening „blasfemisch”. Ds. M.J. Schuurman zegt op X dat hij zelf de „op zich bizarre scène uit de openingsceremonie” niet direct had geassocieerd met de schildering van Da Vinci. „Was het een bewuste parodie? Of leggen mensen een gezochte link?”
Lief
Hoewel veel kijkers het Laatste Avondmaal herkenden, noemde de organisatie van de Spelen vrijdagavond in een tweet een ander element van de show: een helemaal blauw geverfde acteur zou de Griekse god Dionysus afbeelden en „de absurditeit van geweld tussen mensen” symboliseren.
De regisseur van de ceremonie, Thomas Jolly, ontkent de verwijzing naar het Laatste Avondmaal. „Het idee was eerder om een groot heidens festival te houden, gekoppeld aan de goden van Olympus”, wat naar de Olympische Spelen verwijst. Aan tafel zit dan ook niet Christus, maar Apollo, de zonnegod met stralenkrans.
Sommige kunsthistorici zien een verwijzing naar het schilderij ”Het feest van de goden” van de Nederlander Jan van Bijlert uit 1635, dat in een museum in de Franse stad Dijon hangt.
De organisatoren van de Olympische Spelen boden zondag desondanks hun excuses aan. „Het was duidelijk nooit onze intentie om een religieuze groep te beledigen”, aldus woordvoerder Anne Descamps. „Integendeel, we wilden de tolerantie van de gemeenschap vieren.”