Kruis in bedrijfsnaam geeft houthandelaar Johan Otterspeer kans om over zijn Redder te vertellen
”De HouTjoot” prijkt er met grote letters op de achterkant van zijn blauwe bus. De T heeft de vorm van een kruis. Johan Otterspeer krijgt er geregeld vragen over.
„Mijn vrouw heeft hem verzonnen. Zij is zó creatief.” In zijn woonkamer in Ouderkerk aan den IJssel legt Johan Otterspeer (58) uit waar de naam van zijn bedrijf, dat hij vier jaar geleden heeft opgericht, vandaan komt. Hout: hij hakt en verhandelt haardhout, naast zijn werkzaamheden als schilder. Joot: daarin kunnen mensen de eerste twee letters van zijn voor- en achternaam lezen. „En ik heb wat met Joden, Gods uitverkoren volk. Eén Jood heeft mijn leven gered. Daarom hebben we van de T een kruis gemaakt.”
De naam van zijn bedrijf roept vragen op bij klanten en andere mensen die hij spreekt, merkt Otterspeer, die is gestoken in witte werkkleding. „Dat biedt een mooie opening voor een gesprek over het geloof.” Als hij vertelt dat Jezus zijn leven redde, reageren mensen daar heel verschillend op. „Soms stopt het gesprek, soms vragen mensen verder. Als ik merk dat ze ervoor openstaan, probeer ik een stukje Evangelie met ze te delen. Die Jood kan ook uw leven redden, zeg ik dan.” Hij wijst naar een muur die de keuken van de woonkamer scheidt, met daarop Johannes 3:16 uitgeschreven.
Binnentuin
Ook bij andere gelegenheden vertelt Otterspeer over het Woord. Zo geeft hij elke vrijdagavond rondleidingen in de ”Binnentuin over God”. Dit is een missionaire plek in Voorthuizen die verhalen uit de Bijbel uitbeeldt. Oorspronkelijk was dit een binnenzwembad. In 2017 en 2018 is het terrein verbouwd tot een overdekte binnentuin met rotspartijen en grotten. In het midden van de tuin staat een kruis.
De houthandelaar, die is getrouwd met Loura en drie kinderen en acht kleinkinderen heeft, voelt de behoefte om de blijde boodschap met anderen te delen. „Er leven nog zó veel mensen buiten Hem.” Hij parafraseert lied 890 van Johannes de Heer. „Ieder uur, iedere stap brengt ons nader bij de grens van leven en dood. Straks is maar één ding belangrijk: is ons paspoort getekend met Zijn bloed?”
Getuigen van het geloof is niet makkelijk, erkent hij. „Je moet erin groeien. Maar ik geloof dat als wij onze mond opendoen, Hij ons de woorden zal geven.”
„Als wij onze mond opendoen, zal Hij ons de woorden geven” - Johan Otterspeer, houthandelaar
Uitverkoren
Zelf kwam hij een jaar of tien geleden tot verandering. „Iemand vroeg mij: Waar ben jij als je dood neervalt? Dat was een heftige vraag, die mij heeft stilgezet. Door Gods genade mocht ik toen de goede keus maken.” Nu vraagt hij soms anderen waar ze denken te zijn als ze tegen een boom rijden en overlijden.
Otterspeer was jarenlang lid van een hervormde gemeente. Ook na de scheuring in 2004 bleef hij daar deel van uitmaken. Tegenwoordig woont hij diensten bij van een groep gelovigen in zijn woonplaats. Deze gemeente telt zo’n tachtig leden, afkomstig uit allerlei kerkverbanden. Met elkaar delen ze de visie dat ze het Evangelie niet voor zichzelf mogen houden.
Welk gesprek over het geloof hem het meest is bijgebleven? Otterspeer moet even nadenken. „Mensen geloven soms dat ze niet uitverkoren zijn. Ook in de Binnentuin maak ik dat mee. Ik sprak daar mensen van 85 jaar, die met tranen in de ogen zeiden dat ze nog in onzekerheid verkeren. Dat doet mij ontzettend pijn.”
„Mensen van 85 jaar zeiden met tranen in de ogen dat ze nog in onzekerheid zitten; dat doet mij ontzettend pijn”