EconomieFinanciële problemen
Bijna helft vijftigplussers heeft geldzorgen

Nogal wat Nederlanders van boven de vijftig maken zich zorgen over hun financiële situatie. Vooral onzekerheid over hun inkomen na het bereiken van de pensioenleeftijd veroorzaakt onrust.

Veel vijftigers maken zich zorgen over hun financiële situatie. beeld iStock
Veel vijftigers maken zich zorgen over hun financiële situatie. beeld iStock

Kan ik de komende tijd rondkomen van mijn salaris of uitkering? Een vraag die regelmatig opkomt bij ruim een derde van alle Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar.

Gaat het over de toekomst, de periode nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, dan is de bezorgdheid nog groter. Bijna de helft van de vijftigplussers vraagt zich af of ze dan financiële problemen zullen ervaren, zo blijkt uit een enquête van het hulpplatform Beep for Help, waarvan dinsdag de resultaten werden gepubliceerd.

„Door de inflatie staat het inkomen van veel ouderen onder druk” - Margreth van Kuijl, manager bij Beep for Help

De onzekerheid is dus behoorlijk groot en neemt volgens het onderzoek toe. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan dat ze zich in het tweede kwartaal van dit jaar meer zorgen maakten dan in de maanden ervoor.

Volgens Margreth van Kuijl, manager bij Beep for Help, heeft dat meerdere oorzaken. „Door de inflatie staat de koopkracht van veel ouderen onder druk, maar ook de stijgende zorgkosten en het nieuwe pensioenstelsel zorgen voor onzekerheid. Wat dat laatste betreft: eigenlijk weet niemand precies wat de gevolgen van de veranderingen zullen zijn.”

In het nieuwe stelsel wordt afgestapt van een vaststaande uitkering. Het bedrag dat iemand aan pensioen ontvangt, wordt afhankelijk van de rendementen die de pensioenfondsen behalen op het door hen beheerde vermogen.

Spaarpotje

Als gevolg van de onzekerheid onder vijftigplussers, houdt 60 procent van hen er naast hun pensioen een spaarpotje op na. Onder mannen heeft zelfs 67 procent de beschikking over een appeltje voor de dorst. Toch verwachten zes op de tien vijftigplussers na hun pensionering minder geld over te houden dan ze nu hebben.

Van Kuijl: „Dit komt boven op andere onzekerheden die het ouder worden voor veel mensen met zich meebrengt, zoals zorgen over de gezondheid.”

Belangrijk is volgens haar dat ouderen zelfredzaam zijn. „Dat houdt meer in dan alleen voldoende geld hebben. Een goede mentale en fysieke gezondheid, ruimte hebben voor hobby’s en tijd doorbrengen met familie en vrienden zijn belangrijke voorwaarden voor een vitaal leven na je pensionering.”

Pensioenkeuzes

Een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek van Beep for Help. „Wij maken ons al langer zorgen over gepensioneerden die moeite hebben met rondkomen. Daarom vinden we dat de overheid mensen moet ondersteunen met goede regelingen en advies.”

Om die reden pleit het Nibud voor meer aandacht voor de pensioenkeuzes die werkende mensen hebben. „Daar grondig over nadenken is belangrijk. Gemiddeld ontvangen mensen 21 jaar pensioen. Het is belangrijk dat ze die tijd zonder geldproblemen kunnen doorbrengen.”

Kleinkinderen

Ook de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) herkent de zorgen. Medewerkster Atie Schipaanboord: „Onze leden zijn meestal al met pensioen. In de afgelopen tijd is hun inkomen in veel gevallen nauwelijks gestegen terwijl de kosten wel fors zijn toegenomen. Denk alleen al aan wat er voor de boodschappen moet worden betaald. Dat levert ons regelmatig vragen op. Soms horen we trieste verhalen. Van ouderen die hun kleinkinderen graag een extraatje willen geven, maar daar geen geld voor hebben. Voor anderen is het te duur om hun huisdier te houden.”

De PCOB merkt ook dat er onrust is over de pensioenveranderingen. Schipaanboord: „Niemand weet precies wat de gevolgen voor gepensioneerden zullen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer