EconomieSerie Winkelstraat 3.0
Kleren lenen bij kledingbieb Gaia

Kleding uitlenen in Zutphen, dat is een uitdaging, dacht Christel Jansen (45) toen ze Kledingbieb Gaia begon.

Marwim Schultz
Bij kledingbieb Gaia kunnen vrouwen kleding huren en kopen. beeld Ruben Meijerink
Bij kledingbieb Gaia kunnen vrouwen kleding huren en kopen. beeld Ruben Meijerink

Nadat ze een opleiding kleur- en stijladvies had gedaan, ontdekte ze in Amsterdam en Arnhem het concept. „Kleding uitlenen zoals een bieb vond ik zo mooi, dat ik dat in Zutphen ook wilde”, vertelt Jansen. Omdat ze geen groot startkapitaal had, kreeg Jansen kleding gedoneerd. Daarnaast werkte ze de eerste maanden met pop-upzaken bij klanten thuis.

Tegenwoordig heeft Jansen een vast pand. De meeste klanten worden in het begin voor drie maanden lid, vertelt ze. „Met het abonnement, dat 84,50 euro kost, kunnen de leden dan vier kledingstukken per maand lenen. En als ze zin hebben, mogen ze altijd langs komen om te wisselen.”

Sommige mensen vinden tweedehandskleding lenen een beetje spannend, vertelt de kledingadviseur. „Maar alles is gewassen en gestoomd.”

Jansen verkoopt ook kleding. „Dat heb ik nodig om rendabel te blijven. Maar het uitlenen van kleding is wel mijn doel”, vertelt ze. Inmiddels heeft ze zo’n zestig leden. Soms vinden klanten de geleende kleding zo mooi, dat ze het willen kopen. Leden kunnen het dan met 10 procent korting van Gaia overnemen.

Jansen runt de kledingbieb vooral vanuit liefde voor kleding, vertelt ze. „Het geeft toch veel meer voldoening als je weet dat een jurk een hele reis aflegt van klant tot klant? En dat jij het ook weer mag dragen, in plaats van dat je het koopt, één keer draagt en dan weer wegdoet omdat je erop uitgekeken bent. Die voldoening wil ik uitdragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer