Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Kerk Overschild opgetild, en nog meer plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
De kerk in het Groningse Overschild is 1,5 meter opgetild met behulp van hydraulische hefapparaten. beeld Janna Bathoorn
De kerk in het Groningse Overschild is 1,5 meter opgetild met behulp van hydraulische hefapparaten. beeld Janna Bathoorn

Kerk Overschild opgetild

Onlangs is begonnen met een versterkings- en restauratieplan van de kerk van het Groningse Overschild. De kerk wordt gevijzeld. Met deze techniek wordt het gebouw gecontroleerd en gelijkmatig 150 centimeter opgetild met behulp van hydraulische hefapparaten. Het plan is opgesteld in het kader van het versterkingsprogramma in het aardbevingsgebied van Groningen door Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en eigenaar Groninger Kerken.

Er is een constructieve vloer op een nieuwe paalfundering aangebracht, die nu het kerkgebouw ondersteunt. Beton is gestort in de 22 meter lange stalen buispalen. De dikke kerkmuren zijn met een diamantzaag horizontaal losgezaagd van de huidige fundering, waarna het kerkgebouw met behulp van vijzels omhoogging.

Het gaat in het najaar weer omlaag. Het staat dan op trillingsdempers, zodat eventuele bevingen in de ondergrond geen vat meer hebben op het gebouw.

„Het is voor ons de tot nu toe omvangrijkste versterking van ons bezit. Deze techniek toont niet alleen het vakmanschap en de vooruitgang in bouwtechnieken aan, maar garandeert ook de toekomstbestendigheid van ons historische gebouw,” aldus Jur Bekooy, bouwkundige bij Groninger Kerken.

In 2014 werd in de kerk van Overschild aardbevingsschade geconstateerd. De versterking van de kerk biedt Groninger Kerken de kans om het project „te verbreden met een nieuwe bestemming”. Het kerkgebouw krijgt een nieuwe functie voor recreatie, toerisme en inwoners.

Plan voor tweede hervormde kerk in centrum Barneveld

De hervormde gemeente in Barneveld overweegt de bouw van een tweede kerk in het centrum van het dorp, op de plek van kerkelijk centrum Rehoboth, op enkele honderden meters van de Oude Kerk.

Dat is de voorlopige uitkomst van een uitgebreide bezinning op de toekomst van de gebouwen van de gemeente. Twee jaar geleden bleek een plan voor renovatie van de Goede Herderkerk in Barneveld-Zuid, die in 1976 in gebruik werd genomen, financieel niet meer haalbaar. De bouwkosten waren sterk gestegen en de meerjarenbegroting van de gemeente stond onder druk door toenemende energielasten en een dalend ledental.

Vorig jaar september stelden de algemene kerkenraad en het college van kerkrentmeesters een zogeheten programma van eisen vast voor een tweede, toekomstbestendig kerkgebouw, naast de Oude Kerk. Opties waren kerkbouw op de plaats van de Goede Herderkerk, verbouw of nieuwbouw van Rehoboth, waar ook kerkdiensten worden gehouden, en nieuwbouw elders in Barneveld.

Op advies van een ingestelde commissie koos de algemene kerkenraad in april voor volledige nieuwbouw. Ook werd vastgesteld dat de locatie van de Goede Herderkerk daarvoor niet geschikt is. De voorkeur heeft nu nieuwbouw op de plaats van Rehoboth, naast de Veluwehal. Daarvoor heeft de kerkenraad belangrijke argumenten, schrijft Jaap Mosselman, voorzitter van de algemene kerkenraad, in het kerkblad van de hervormde gemeente.

De Oude Kerk, die geen nevenruimten heeft, kan niet zelfstandig functioneren; voor de kinderoppas en de Bijbelklas voor kinderen van vier tot en met zes jaar tijdens de ochtenddiensten op zondag wordt al naar Rehoboth uitgeweken. Daarnaast wil de kerkenraad „graag een kerkgebouw in het hart van de Barneveldse samenleving” voor diaconale en missionaire activiteiten.

De kerkenraad onderzoekt nu de planologische haalbaarheid van de gedachte nieuwbouw. Na een verkennend gesprek met een wethouder wordt afgewacht hoe de burgerlijke gemeente over de plannen denkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer