Kerk & religie
Dorpskerk Overschild wordt versterkt

Op donderdag 5 oktober start de bouwkundige versterking van de Dorpskerk in Overschild. Hierbij gaan schadeherstel, restauratie, bouwkundig versterken, doorbestemming en verduurzaming hand in hand.

Jan van Reenen
De Waterstaatskerk in Overschild. beeld SOGK
De Waterstaatskerk in Overschild. beeld SOGK

Dat heeft Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), eigenaar van de kerk, bekendgemaakt.

In 2014 werd in de kerk van Overschild aardbevingsschade geconstateerd. Scheuren in de 45 centimeter dikke muren waren niet meer te negeren. Diverse opties voor versterking werden onderzocht. In gezamenlijk onderzoek van technische deskundigen, overheden en Groninger Kerken viel de keuze op ”base isolation”. Dat houdt in dat de kerk helemaal wordt opgetild en op flexibele dempers (een soort veren) wordt gezet. Hierdoor werken trillingen in de ondergrond niet langer door in het kerkgebouw.

Het gebouw krijgt ook een nieuwe functie voor recreatie, toerisme en inwoners. De recreatieve ontwikkeling van het Schildmeer en vooral Roegwold is al jaren gaande en wandelaars en fietsers profiteren ervan. De verbouwde kerk gaat hier aan bijdragen. Het project ”Rustpunt Overschild en meer” voorziet in een theeschenkerij. Voor het dorp wordt de kerk een plek voor concerten en om je visite te ontvangen.

De kerk uit 1880 krijgt een aanbouw. Daarin worden de nieuwe entree, ontvangstzaal en faciliteiten zoals sanitair en keuken ondergebracht.

De gasmeter gaat de kerk uit. Met enerzijds een combinatie van energieopwekking met aardwarmte en warmtepomp, ”warmte-oogst” onder de dakpannen en zonnepanelen en anderzijds energiebesparing met isolatie en ”warm bouwen” is het kerkgebouw straks gasloos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer