Kerk & religieMemoriseren

De Bijbel in je brein: waarom teksten leren belangrijk is

Het toilet van Joanneke Koster hangt vol met Bijbeltekstkaarten. Wekelijks leert ze met haar gezin een nieuw vers aan. Samen met Rina Jansen vertelt Koster over het belang van het memoriseren van de Bijbel.

20 July 2024 18:50
Kaart om Bijbeltekst te leren. beeld Joanneke Koster
Kaart om Bijbeltekst te leren. beeld Joanneke Koster

Fraai vormgegeven kaartjes doen hun ronde door christelijk Nederland. In een houten houder staan ze op het aanrecht, voor het raam of op de eetkamertafel. Samen met Priscilla Docter bedacht Joanneke Koster uit Oosterwolde het project ”52 Bijbelteksten in 1 jaar”. Geïnteresseerden krijgen een set kaarten thuis gestuurd, waarop Bijbelteksten in de Herziene Statenvertaling staan afgedrukt. Iedere week kan er een nieuw vers aangeleerd worden.

Joanneke Koster. beeld fam. Koster

„Afgelopen zomer memoriseerde ik Bijbelteksten met ons gezin”, vertelt Koster, moeder van drie jonge kinderen. „Ik bedacht me hoe mooi het zou zijn om dit landelijk met veel christenen te doen. Het idee bleef wat sluimeren, maar in november kwam er schot in de zaak. Priscilla en ik selecteerden de teksten en een aantal vrijwilligers ontwierp de kaarten.”

Gebaren

Al snel loopt het storm met de verkoop van de setjes. De opbrengst daarvan gaat volledig naar het goede doel.

Op sociale media delen Koster en Docter wekelijks een nieuwe tekst met daarbij een overdenking. „Op Instagram opperden volgers ideeën om het aanleren te vergemakkelijken. Zo maken we nu filmpjes, waarbij onze kinderen de tekst met gebaren uitbeelden. Daarnaast zette een aantal volgers de Bijbelteksten op muziek. Met een melodie onthoud je een vers beter”, legt Koster uit.

Herhaling is volgens de moeder uit Oosterwolde de beste leermethode. Daarnaast geeft ze haar kinderen een beloning als zij de teksten goed kunnen repeteren. „Na acht teksten gaan we naar de McDonald’s. Ik hoor ook van ouders die hun kinderen een euro per aangeleerde tekst geven. Het is de beste investering die je kunt doen.”

„Bijbelteksten leren is de beste investering die je kunt doen” - Joanneke Koster, memoriseert Bijbelgedeelten

Herinnering

De Bijbelteksten op de kaarten komen uit zowel het Oude als Nieuwe Testament. „De verzen moesten eind vorig jaar snel uitgekozen worden. Uit bijna elk Bijbelboek is er een tekst genomen. Daarnaast zijn er lievelingsteksten van Priscilla en mij bij. Ons gebed was dat God de keuze zou leiden.”

Kaarten om Bijbelteksten te leren. beeld Joanneke Koster

In november geeft het tweetal bij Uitgeverij Jongbloed een boek uit met daarin tips voor het aanleren van Bijbelteksten. Voor 2025 laten ze 52 nieuwe kaarten ontwerpen.

„Wat in je hoofd zit, wordt niet geroofd”, aldus het motto van ”52 Bijbelteksten in 1 jaar”. „Wij leven nu in een vrije wereld, maar dat kan anders worden”, waarschuwt Koster. „Er kan een tijd komen dat we geen Bijbel meer hebben, dan is het belangrijk om de woorden in je hoofd te hebben. Daarnaast is het kennen van de Schrift ook handig als je een gesprek of discussie over het geloof hebt. God kan dan Bijbelteksten in je herinnering brengen die van toepassing zijn. Als je de Bijbel uit je hoofd kent, spreekt God meer tot je”, zegt Koster.

Intensief

Het besef dat er een tijd kan komen waarin christenen geen toegang meer hebben tot de Bijbel, vormde ook voor Rina Jansen uit Woudenberg de aanleiding om Bijbelteksten uit haar hoofd te gaan leren. „Na een bezoek aan Open Doors startte ik met het memoriseren van Bijbelgedeelten. Ik voel mij verbonden met vervolgde christenen als ik verzen uit mijn hoofd leer.”

Rina Jansen. beeld fam, Jansen

Jansen is beheerder van de Facebookpagina ”Bijbelhoofdstukken uit het hoofd leren”. Inmiddels bestaat het account tien jaar en heeft het ruim tweeduizend volgers. Regelmatig post Jansen een Bijbelgedeelte op het platform, waarbij ze een stukje uitleg geeft over het Bijbelgedeelte en een rooster aanreikt voor het aanleren van de teksten. „Per twee dagen leren we één vers aan”, legt Jansen uit. „Op die manier ben je heel intensief met de tekst bezig. Je leest en herhaalt het en overdag overdenk je het vers. Na een week plan ik één of twee herhaaldagen in.”

Geslachtsregister

Van Habakuk tot Hebreeën, van Micha tot Mattheüs: allerlei hoofdstukken komen op de Facebookpagina aan bod. Psalm 119 keert voortdurend terug. „Inmiddels zijn we tot vers 64 gekomen; binnenkort kunnen we deze Psalm afronden”, vertelt Jansen.

In een Excelbestand houdt ze bij welke hoofdstukken aangeleerd zijn. „Ik probeer het Oude en Nieuwe Testament af te wisselen. Het doel is om uiteindelijk heel de Bijbel door te gaan. En ja, daar zitten ook moeilijke gedeelten bij, zoals de geslachtsregisters. In de adventsperiode van 2021 hebben we het geslachtsregister uit Mattheüs 1 geleerd. Op Facebook gaf ik toen de tip om naast het memoriseren van de namen ook uit te zoeken wie de personen waren die in het hoofdstuk genoemd worden. Het is namelijk veelzeggend waarom juist deze mensen in het register voorkomen.”

Jansen prefereert het leren van hoofdstukken boven het memoriseren van ”losse” teksten. „Op die manier let je meer op de context van het gedeelte.”

Gezegend

In de week voordat Jansen een nieuw stuk op Facebook plaatst, onderzoekt ze in welk verband het Schriftgedeelte staat. „Ik wil graag wat meegeven en de deelnemers prikkelen om de teksten te leren. Ik stel het op prijs als er reacties komen op het Bijbelgedeelte, al wil ik voorkomen dat er een discussie ontstaat. Soms heeft een deelnemer een vraag over de tekst. Het is mooi als dat in de Facebookgroep besproken wordt”, aldus Jansen.

„Ik stel het Bijbelvers in als schermafbeelding op mijn smartphone” - Rina Jansen, beheerder Facebookpagina

De Woudenbergse zorgt ervoor dat de aan te leren tekst zichtbaar voor haar is. „Ik schrijf het vers op een briefje of stel het in als schermafbeelding op mijn smartphone. Zo word ik er steeds aan herinnerd. Ik heb ervaren dat God het memoriseren van teksten wil zegenen. Hij bracht juist op momenten waarop ik het nodig had Bijbelgedeelten in mijn herinnering. Dat is niet toevallig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer