BinnenlandBinnenland
Landgoed Leusden gedeeltelijk dicht na incident met wolf

Landgoed Den Treek bij Leusden gaat tot 15 augustus gedeeltelijk dicht, omdat er een wolvenpaar met welpen leeft.

Redactie binnenland
Wolf. beeld Wikimedia
Wolf. beeld Wikimedia

De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben daarvoor donderdag een noodbevel afgegeven, nadat dinsdag een meisje door een wolf werd gebeten.

Het kind raakte lichtgewond, het dier beet niet door, meldde de buitenschoolse opvang waarmee het kind op pad was.

Wolf. beeld John Linnell

De provincie riep mensen daarna op het gebied voorlopig te mijden, maar dat had onvoldoende effect. In het kerngebied van Den Treek mogen nu geen bezoekers meer komen. Ook een kleine wildcamping moet dicht, terwijl een grotere camping en een manege adviezen van de wolvenconsulent krijgen. In het gebied komt extra toezicht. Het is voor het eerst dat in Nederland een groot gebied dicht gaat vanwege wolven.

Voor een groter deel van Den Treek blijft het advies gelden om er weg te blijven. Op 6 juli werd in hetzelfde gebied een aangelijnde hond gebeten en meegenomen door vermoedelijk een wolf. De hond is sindsdien niet meer gezien. Na dat voorval werden extra waarschuwingsborden geplaatst en kregen bezoekers van natuurgebieden in Leusden, Zeist en Woudenberg de waarschuwing alert te blijven.

De wolf is een beschermde diersoort en mag alleen bij onnatuurlijk gedrag of in acuut gevaarlijke situaties worden verstoord, gevangen of gedood. Deskundigen noemden de aanval op de hond natuurlijk gedrag. De wolf greep in omdat de hond in de buurt van de welpen zou zijn gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De wolf

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer