BuitenlandFranse verkiezingen
Frans parlement herkiest voorzitter uit Macronkamp

Het nieuw gekozen Franse parlement heeft donderdag in zijn eerste zitting sinds de recente verkiezingen Yaël Braun-Pivet als voorzitter gekozen.

ANP
De voorzitter van het Franse parlement, Yaël Braun-Pivet, spreekt de volksvertegenwoordiging donderdag toe na haar herverkiezing. beeld AFP, Bertrand Guay
De voorzitter van het Franse parlement, Yaël Braun-Pivet, spreekt de volksvertegenwoordiging donderdag toe na haar herverkiezing. beeld AFP, Bertrand Guay

De 53-jarige Braun-Pivet, van de door president Emmanuel Macron opgerichte partij Renaissance, was ook tussen 2022 en 2024 voorzitter van de Nationale Vergadering. Braun-Pivet kreeg meer stemmen dan haar belangrijkste rivaal, de communist André Chassaigne van de linkse alliantie Nieuw Volksfront, die verrassend de parlementsverkiezingen van eerder deze maand had gewonnen. Braun-Pivet kreeg 220 stemmen, tegen 207 stemmen voor Chassaigne, in een race die drie stemrondes vereiste.

Het Nieuw Volksfront werd bij de verkiezingen weliswaar de grootste, maar sindsdien zijn de partijen vooral verdeeld. Ze hebben bijvoorbeeld nog niet besloten wie de premierskandidaat moet worden. Het radicaal-linkse La France Insoumise liep zelfs weg uit de onderhandelingen, omdat de socialisten wilden vasthouden aan hun eigen kandidaat.

Het is dan ook niet zeker of het linkse blok een regering kan vormen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer