Buitenland

Roep om strenger migratiebeleid na steekpartij Duits park

In de Duitse politiek gaan na een steekpartij in Aschaffenburg stemmen op voor een strenger migratiebeleid. Oppositieleider Friedrich Merz van de christendemocratische CDU pleit onder meer voor permanente grenscontroles.

ANP
23 January 2025 12:18Gewijzigd op 23 January 2025 15:01

Merz, wiens conservatieve blok van CDU/CSU de peilingen aanvoert, vindt dat de huidige EU-regels niet werken. Hij zei dat voorkomen moet worden dat mensen zonder geldige papieren Duitsland binnen kunnen komen.

Duitsland is de afgelopen maanden herhaaldelijk opgeschrikt door dodelijke incidenten waarbij migranten een rol speelden. Afgelopen december vond een aanslag met een auto plaats op een kerstmarkt. De autoriteiten arresteerden toen een Saudische arts.

Na de steekpartij in de Beierse gemeente Aschaffenburg werd een Afghaanse verdachte aangehouden. Het incident vestigde opnieuw de aandacht op het migratiebeleid op een moment waarop partijen al volop campagne voeren voor de bondsdagverkiezingen van 23 februari.

In de Duitse politiek wordt ook voorgesteld de banden met de Taliban in Afghanistan aan te halen. Daar pleiten onder meer de anti-immigratiepartij AfD en de liberale FDP voor. Dat zou het eenvoudiger moeten maken om uitgeprocedeerde Afghanen terug te sturen.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser stelt dat Duitsland er hard aan werkt om meer „criminelen” het land uit te zetten. „Wij zijn het enige land in Europa dat serieuze criminele heeft teruggestuurd naar Afghanistan sinds de machtsovername van de Taliban. En ik wil graag duidelijk maken dat we er hard aan werken om meer criminelen te deporteren naar Afghanistan.”

Ook de Afghaanse verdachte van de steekpartij in Aschaffenburg had uitgezet moeten worden. In 2023 werd zijn asielaanvraag geweigerd, maar door „welke fouten en problemen dan ook” kreeg de immigratiedienst pas veel later te horen dat hij uitgezet moest worden, zei deelstaatminister Joachim Herrmann van Beieren. De dienst had toen slechts zes dagen om hem uit te zetten. „Dat kan niet binnen zes dagen”, aldus Hermann. Daarna werd hij enige tijd met rust gelaten, tot de Afghaan zichzelf in december 2024 weer meldde omdat hij uit zichzelf terug wilde naar Afghanistan. Dat mislukte toen, omdat hij niet de juiste documenten had.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer