BuitenlandPersoonlijke verzorging politici
Belastingbetaler legt jaarlijks veel geld neer voor haar en uiterlijke verzorging politici

Bij politici gaat het niet alleen om de inhoud. In onze tijd van beeldcultuur kan het ook geen kwaad als ze goed ogen. De kapper en de visagist kunnen daarbij helpen. Maar dat kost wel wat.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, stapt uit het Duitse regeringstoestel Konrad Adenauer, spottend de Hair Force One genoemd, vanwege het geld dat Baerbock aan haar kapper besteedt. beeld DPA, Sina Schuldt
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, stapt uit het Duitse regeringstoestel Konrad Adenauer, spottend de Hair Force One genoemd, vanwege het geld dat Baerbock aan haar kapper besteedt. beeld DPA, Sina Schuldt

De Amerikaanse politicus Richard Nixon kwam er in de verkiezingsstrijd van 1960 achter dat de kiezer niet alleen acht slaat op het gesproken woord, maar ook op het uiterlijk. Nixon en zijn tegenstander John F. Kennedy wilden dat er geen make-up op hun gezicht werd aangebracht toen ze voor de tv-camera met elkaar in debat gingen.

Voor Kennedy was dat met zijn zongebruinde huid geen probleem. Nixon was nog verzwakt door een griep die hij had opgelopen. Hij had wallen onder zijn ogen en begon halverwege het debat te transpireren. Kan deze man het presidentschap wel aan, vroegen de kijkers zich af. Kennedy won de verkiezingen en bewees daarmee dat het tv-imago van doorslaggevende betekenis kan zijn bij verkiezingen. Radioluisteraars vonden namelijk dat beide kandidaten even goed overkwamen.

Hoofdmassage

In Duitsland zijn de burgers geschrokken van de kosten die de leden van de regering maken, om er spic en span uit te zien. De regeringsploeg van SPD, FDP en de Groenen gaf in haar eerste regeringsjaar 1,5 miljoen euro uit aan kappers en visagisten. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock spant de kroon. Zij, of beter gezegd de belastingbetaler, legt jaarlijks 137.000 euro neer voor haarverzorging en make-up.

Een belangrijk deel van dat geld gaat naar stervisagiste Claude Frommen die, zoals ze op haar website vermeldt, haar klanten „laat stralen door etherische oliën en energetische hoofdmassage”. Maandelijks krijgt Frommen een vaste vergoeding van 7500 euro. Daar komen nog reisvergoedingen bij, want zij verzorgt Baerbock als ze op stap gaat.

Baerbock kan natuurlijk zelf haar haren kammen en make-up op haar gezicht aanbrengen. Maar dan blijft er minder tijd over om zich voor te bereiden op een ontmoeting of een speech die ze moet houden. En als Frommen naar haar omkijkt, weet Baerbock zeker dat ze geen gezichtsverlies zal lijden. Het regeringsvliegtuig waarmee Baerbock zich verplaatst, wordt –met een knipoog naar het Amerikaanse presidentiële toestel Air Force One– in Duitsland spottend de ”Hair Force One” genoemd.

De vroegere Franse president François Hollande had een kapper in dienst die een maandsalaris ontving van 9895 euro.  beeld  AFP, Joel Saget

Doodgraver

Het zijn overigens niet alleen vrouwen die kosten maken om er goed uit te zien. De mannelijke leden van de Duitse regering geven eveneens geld uit voor hun haar en uiterlijke verzorging. De bedragen vallen in het niet bij wat de vroegere Franse president François Hollande de burger kostte. Hij wilde alles anders doen dan zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Bescheidenheid was zijn motto. Maar dat viel moeilijk te rijmen met het feit dat hij een persoonlijke friseur in dienst had die voor een maandsalaris van 9895 euro iedere dag zijn haren gladstreek. Toen hierover vragen werden gesteld zei de ‘hofhouding’ dat de hoge vergoeding in orde was. De kapper moest iedere dag zeer vroeg opstaan en de haren van Hollande kammen – vaak wel meerdere keren per dag.

Baerbock zegt een visagiste nodig te hebben omdat ze er anders op televisie en bij publieke optredens „als een doodgraver uitziet”. Persoonlijke adviseurs stellen overigens dat een politicus beter overkomt, als die zich goed voelt.

Kost het allemaal niet te veel? Gelet op de jaarlijkse begroting van Duitsland van 457 miljard euro zijn de kosten een schijntje. Maar afgezet tegen de gemiddelde prijzen voor knippen, is het veel. Heren betalen gemiddeld 29 euro voor een knipbeurt en vrouwen 67 euro. De Duitse oppositiepartij CDU ziet er geen been in om er in de Bondsdag een kwestie van te maken. De belastingbetaler draait ook nog altijd op voor de cosmetica en het knippen van de lokken van de vroegere bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Iedere maand kost Merkel, die de naam heeft niet ijdel te zijn, de Duitse overheid rond de 3000 euro om er verzorgd uit te zien. Daar komen dan nog reis- en hotelkosten bij als ze onderweg wordt begeleid door haar styliste.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer