BuitenlandAanslag op Trump
Republikeinen houden partijcongres ondanks aanslag op Trump

Slechts twee dagen nadat de Amerikaanse oud-president Donald Trump een moordaanslag had overleefd, trapt zijn Republikeinse partij in Milwaukee een vierdaags partijcongres af. Het beloofde een groot Trumpfeest te worden, maar heeft door de gebeurtenissen van zaterdag een totaal andere lading gekregen.

ANP
Trump werd zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschoten. Hij raakte daarbij gewond aan zijn rechteroor.  beeld AFP, Rebecca Droke
Trump werd zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschoten. Hij raakte daarbij gewond aan zijn rechteroor.  beeld AFP, Rebecca Droke

Het partijbestuur en het campagneteam van Trump lieten al enkele uren na de schietpartij weten dat het congres, The Republican National Convention, gewoon door zou gaan. Volgens CBS News zijn veel maatregelen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen van alle naar verwachting 50.000 aanwezigen deze week. Trumps team heeft de beveiliging van de oud-president opgeschroefd na de aanslag, waarbij hij in zijn oor werd geraakt.

Het leek aanvankelijk, voor de aanslag, vooral de bedoeling dat de Republikeinen op het partijcongres eensgezindheid zouden uitstralen en zich vierkant achter Trump zouden scharen. Donderdag moet hij officieel worden gekozen als de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november.

Trump is al enkele maanden zeker van die nominatie. In maart trok zijn laatste tegenstander, Nikki Haley, zich terug en uiteindelijk won Trump bij de voorverkiezingen 2265 van de 2374 gedelegeerden. Die stellen deze week op de conventie officieel de presidentskandidaat aan.

Na het terugtrekken van Haley is de kritiek op Trump binnen de Republikeinen grotendeels verstomd. Hij heeft de partij de laatste jaren steeds meer naar zijn hand gezet door loyale mensen op sleutelposities te zetten. Daardoor lijkt het momenteel betrekkelijk rustig bij de Republikeinen, in tegenstelling tot de Democratische Partij, waar de positie van president Joe Biden flink ter discussie staat.

Trump begint het partijcongres nog zonder vicepresidentskandidaat. Die moet maandag worden gepresenteerd. Verder komen deze dagen veel prominente Republikeinen aan het woord over belangrijke verkiezingsthema’s die op die dag centraal staan: economie, immigratie, misdaad en nationale veiligheid.

Op donderdag is het thema ‘Make America Great Once Again’ en is het de beurt aan Trump zelf. Hij zal dan een toespraak houden waarin hij de nominatie van de partij accepteert. Het is niet duidelijk of de Republikeinen het programma van het congres hebben aangepast na de aanslag.

De Democratische Partij houdt haar partijcongres pas over een maand, in Chicago.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer