EconomieWoningkrapte 
Tekort aan huizen neemt toe

Voor veel woningzoekenden zal het geen verrassing zijn: het tekort aan huizen is vorig jaar toegenomen. Een van de redenen is de instroom van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn nog meer nieuwe woningen nodig dan eerder werd gedacht.

De komst van Oekraïense vluchtelingen zorgt voor extra vraag naar woningen. beeld ANP, Ramon van Flymen.
De komst van Oekraïense vluchtelingen zorgt voor extra vraag naar woningen. beeld ANP, Ramon van Flymen.

Het aantal huishoudens in ons land stijgt, blijkt uit een onderzoek dat de regering elk jaar laat uitvoeren door ABF Research. De uitkomsten werden vrijdag gepubliceerd. Doordat er nog steeds te weinig  wordt gebouwd om deze stijging helemaal op te vangen, is het tekort aan huizen inmiddels opgelopen tot meer dan 400.000 woningen, ruim 10.000 meer dan eind 2022.

Daarbij gaat het om bijna 5 procent van het totale aantal huizen, terwijl de overheid een tekort van maximaal 2 procent, ofwel 160.000 huizen, acceptabel vindt.

Minder kinderen

Het tekort steeg onder meer door de instroom van Oekraïense vluchtelingen. De Nederlandse bevolking neemt  door immigratie nog steeds toe, in tegenstelling tot die in verschillende andere Europese landen, zoals Italië.

Wel neemt de groei af doordat er minder kinderen worden geboren, geeft onderzoeker Léon Groenemeijer van ABF Research aan. Volgens hem heeft dat echter pas op de langere termijn gevolgen voor het aantal huishoudens en blijft de situatie voorlopig nijpend.

Niet haalbaar

Het totale aantal huizen in ons land is in 2023 wel gestegen. Volgens het onderzoek zijn er ruim 88.000 woningen bijgekomen. Maar om het tekort terug te dringen tot de gewenste 2 procent zouden er per direct 232.000 woningen moeten bijkomen.

Dat is niet haalbaar. De regering streeft 100.000 nieuwbouwhuizen per jaar, iets wat tot nu toe niet is bereikt. Ook voor dit jaar lijkt die doelstelling te ambitieus.

Dat is extra pijnlijk omdat uit het onderzoek van ABF Research blijkt dat er in feite nog meer dan 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig zijn. Er moeten tot 2031 geen 900.000 maar 993.000 huizen worden gebouwd om het tekort voldoende terug te dringen. Dan moeten er dus er dus jaarlijks ongeveer 110.000 bijkomen.

Zorg

Het is daarnaast niet om het even welke woningen er worden opgeleverd. Het aantal Nederlanders dat de leeftijd van 75 jaar bereikt, neemt snel toe: in de komende vijftien jaar met naar schatting 47 procent. Dat betekent dat de vraag naar de combinatie wonen en zorg sterk zal stijgen. Er zullen om die reden veel meer appartementen nodig zijn.

Het aantal eenpersoonshuishoudens gaat naar verwachting  eveneens verder omhoog. Ook daarmee zou rekening moeten worden gehouden als het gaat om de bouw van nieuwe woningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer