Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Steenmarters weg uit Sionkerk Ede, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

De Sionkerk in Ede, van een van de hervormde wijkgemeenten in Ede. beeld Jan van Reenen
De Sionkerk in Ede, van een van de hervormde wijkgemeenten in Ede. beeld Jan van Reenen

Steenmarters weg

De steenmarters en vlooien zijn weg uit de Sionkerk in Ede. Dat heeft ouderling kerkrentmeester Jos Teeuw desgevraagd bevestigd. Op zondag 14 juli vinden er weer diensten plaats in het gebouw van de Edese hervormde wijkgemeente. De gemeente heeft in totaal vijf weken gekerkt in de Oude Kerk.

De Sionkerk herbergde steenmarters, die een plaats gevonden hadden boven het plafond. Als gevolg daarvan brak een vlooienplaag uit, waarna de kerk gesloten werd voor de eredienst.

De gemeente heeft een bestrijdingsbedrijf in de arm genomen. Dat heeft, met toestemming van de gemeente Ede, de steenmarters door middel van geur verjaagd. Daarna zijn de gaten dichtgemaakt. Op sommige plaatsen moest het plafond eruit. Er werd veel troep gevonden. Daarna begon de vlooienbestrijding. Er zijn meerdere methodes gebruikt om de vlooien weg te krijgen. Inmiddels is de kerk vrij van vlooien.

Teeuw deelt mee dat de gemeente goed opgevangen is door die van de Oude Kerk. „Sommigen wilden wel langer blijven. Het is goed dat we weer terug zijn in onze eigen kerk. We hopen dat de steenmarters en vlooien niet meer terugkomen.”

Kerk Benschop

De Grote of Sint-Nicolaaskerk in Benschop. beeld Wikimedia

De hervormde gemeente in Benschop heeft de vergunning binnen voor onderhoudswerkzaamheden aan het historische kerkgebouw. In het bedehuis houdt de hervormde gemeente haar erediensten. De bouwcommissie verwacht dat het werk in november kan beginnen.

De Grote of Sint-Nicolaaskerk in Benschop dateert uit de dertiende eeuw. In de veertiende eeuw werden koor en dwarsschip opgetrokken, zodat een kruiskerk ontstond. In 1578 werd de eerste predikant, Gerrit Adriaensz van Zijll, in Benschop bevestigd. In de vorige eeuw vonden enkele grote restauraties aan het kerkgebouw plaats.

Nu is opnieuw onderhoud nodig. De bouwcommissie: „De oude leien op het dak worden vervangen door nieuwe. Het mooie oude Bätzorgel uit 1755 moet toch droog blijven? Het dak wordt waar nodig beter geïsoleerd en er komen zonnepanelen op het dak van het kerkelijk centrum Maranatha. De gemeente heeft de vergunning afgegeven. Er zijn geen bezwaren binnengekomen. De bouwcommissie heeft contact gelegd met de aannemer, die in november zal starten met het werk.”

De kosten bedragen ca. 900.000 euro. Een groot gedeelte ervan is al binnen, via subsidies –onder andere uit het Parelfonds van de provincie Utrecht–, en giften van stichtingen en fondsen. Daarnaast heeft de hervormde gemeente al 250.000 euro gespaard. Deze zomer starten er acties in Benschop om de rest van het benodigde geld binnen te krijgen.

Sluiting kerk Brachterbeek

De Parochiefederatie Maasbracht wil de parochiekerk van Brachterbeek sluiten. Dat meldt VML Nieuws. Kerkgangers kunnen naar de hoofdkerk in Maasbracht of naar de kerk van Linne.

Het is het eerste kerkgebouw in de parochie St. Rafaël dat gesloten wordt. Het kerkbestuur wil het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden.

De Heilig Hart van Jezuskerk dateert uit 1933 en was de eerste kerk in het Limburgse dorp.

Nicolaaskerk Oldenzijl

Al zeventien jaar wordt de Nicolaaskerk in Oldenzijl beheerd door een kleine, zelfstandige stichting. In september komt daar een eind aan en wordt de kerk overgenomen door Groninger Kerken. „Een memorabel moment, zo mag je het gerust noemen”, aldus voorzitter Koos Dijksterhuis van Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl op de Noord-Groningse nieuwssite De Ommelander.

Kerken Hilversum

De algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hilversum heeft een definitief besluit genomen over de kerkgebouwen. In de Dorpskerk zullen Grote Kerk en Bemore+ hun thuiskerk krijgen. Beide behouden hun eigen vieringen. Vitamine C blijft in de Morgenster.

Of de Dorpskerk geschikt is voor het huisvesten van meerdere gemeenschappen wordt verder onderzocht. De commissie Dorpskerk maakt een plan om de Dorpskerk gereed te maken voor twee gemeenschappen.

De Diependaalse kerk sluit op 1 september. De laatste viering in de Regenboogkerk is op 25 augustus. Deze kerk wordt mogelijk verhuurd. Onder meer International Church The Garden heeft interesse.

Al eerder zijn de vijf wijkgemeenten en de missionaire gemeente van de protestantse gemeente Hilversum samengegaan in drie hoofdstromen: een reformatorisch-confessionele, een breed-protestantse en een missionaire gemeenschap Vitamine C.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer